Topolánkovi důvěřuje nejméně lidí od začátku jeho vlády

Pavel Baroch
22. 10. 2008 14:48
Nejdůvěryhodnějším politikem zůstává Klaus
Klaus je nejdůvěryhodnější
Klaus je nejdůvěryhodnější | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Premiérovi Mirku Topolánkovi důvěřuje nejméně lidí od počátku jeho vládnutí v lednu 2007.

Ukázal to průzkum agentury STEM, která se ptala 1245 lidí na přelomu září a října, tedy zhruba čtrnáct dní před krajskými a senátními volbami, v nichž Topolánkova ODS utrpěla porážku od opoziční ČSSD.

Nejdůvěryhodnějším politikem zůstává prezident Václav Klaus. U lidí je z ústavních činitelů důvěryhodnější než Topoláneik rovněž předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský a šéfové obou komor parlamentu Stanislav Vlček a Přemysl Sobotka.

Důvěra v Topolánka klesala od počátku jeho vládnutí, kdy mu věřilo 39 procent lidí. Nyní je křivka na hranici 25 procent, což je ještě o procento méně než v lednu a červnu.

"Propad důvěry v premiéra Mirka Topolánka se sice již zastavil, ale na velmi nízké hladině," konstatoval STEM. Topolánkovi sice důvěřuje většina sympatizantů ODS, naopak nízké důvěře se těší u voličů KDU-ČSL a zcela jednoznačně je odmítán opozicí.

Státnickým krokem, žádaným smečkou fotografů, přešel prezident Staroměstské náměstí do hotelu Praha.
Státnickým krokem, žádaným smečkou fotografů, přešel prezident Staroměstské náměstí do hotelu Praha. | Foto: Aktuálně.cz

Klaus se vrátil na 70 procent

Klausovi podle STEM důvěřuje 70 procent lidí. Prezidentovi věří především sympatizanti ODS, vysoká je i důvěra v prezidenta mezi voliči KDU-ČSL i Strany zelených.

Důvěra veřejnosti ke Klausovi se vrátila na sedmdesátiprocentní hranici po krátkodobém propadu k šedesáti procentům letos v červnu. Tento propad si STEM vysvětluje prezidentským duelem s Janem Švejnarem.

"Tato vysoká důvěra v osobnost, která se netají svými jasnými stanovisky zcela proklikladnými mnoha cílům, o něž zelení ve světě usilují, spíš naznařčuje, jak vratká je voličská základna našich zelených, že volba této strany je pro spíše přijatelnou alternativou než pevnou volnou," odhaduje STEM.

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu
Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu | Foto: Ondřej Besperát

Rychetský je v těsném závěsu

Vysoká je i důvěra lidí v předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského - 60 procent.

"Dvě pětiny občanů důvěřují předsedům obou komor parlamentu, Přemyslu Sobotkovi a Miloslavu Vlčkovi, a jen zhruba čtvrtina lidí důvěřuje premiérovi Mirku Topolánkovi," uvedl STEM.

"Důvěra v oba šéfy parlamentních komor je poměrně stálá prakticky po celou dobu jejich působení v těchto funkcích a pohybuje se kolem 40 procent," uvedl STEM. Z dlouhodobých výzkumů vyplývá, že stabilní a vysoká je i důvěra v Pavla Rychetského.

 

Právě se děje

Další zprávy