Předsednictví EU: Češi nemají zájem ani informace

Michal Pavec
13. 10. 2008 13:50
Téměř polovina lidí ale věří, že čeští politici obstojí
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Navzdory tomu, že česká vláda prostřednictvím televizních spotů a billboardů přesvědčuje občany, že to v rámci našeho předsednictví v Unii "Evropě osladíme", zajímá se o české řízení EU pouhá čtvrtina lidí.

Mohutná kampaň zájem o předsednictví ani pocit informovanosti o něm mezi lidmi prakticky nezměnila. Potvrzuje to zářijové šetření agentury STEM.

"Statisticky se významně častěji o předsednictví zajímají lidé, kteří svou životní úroveň označují jako dobrou, a potenciální voliči ODS," píše se ve zprávě k výzkumu.

Vůdčí úloha v Evropské unii, která Česku připadne v první polovině roku 2009, nezajímá 73 procent lidí, což je pouze o dvě procenta méně než v červnu tohoto roku, kdy STEM prováděl podobný výzkum.

Plné tři čtvrtiny respondentů se pak domnívají, že o předsednictví EU nemají dostatek informací. Na chybějící fakta si pak při průzkumu stěžovalo více žen než mužů.

O něco optimističtěji vidí Češi připravenost země na předsednictví. Věří také, že čeští zástupci tuto zkoušku zvládnou.

Obstojíme, věří téměř polovina Čechů

O připravenosti Česka na nový úkol je přesvědčeno 36 procent respondentů, skeptických je 36 procent, zbytek neví.

Téměř polovina občanů si myslí, že čeští politici řízení Unie zvládnou (47 procent), o opaku je přesvědčeno jen 24 procent dotázaných.

Výzkumníci se v rámci šetření, které probíhalo 1.-8.9., ptali 1066 občanů starších 15 let vybraných podle kvótního výběru.

 

Právě se děje

Další zprávy