Topolánka podpořil už třetí kraj. Tentokrát Plzeňský

Kateřina Eliášová, Michal Pavec
24. 11. 2008 21:35
Podpořila ho i regionální sdružení ve Zlíně a Pardubicích
"Stojíme za tebou, Mirku," vzkázalo Topolánkovi plzeňské krajské sdružení ODS. Premiéra podpořil i krajský šéf Jiří Pospíšil
"Stojíme za tebou, Mirku," vzkázalo Topolánkovi plzeňské krajské sdružení ODS. Premiéra podpořil i krajský šéf Jiří Pospíšil | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek získal další nominaci na předsedu ODS. Dnes pro něj hlasovali členové regionálního sněmu v Plzni.

Aktuálně.cz to potvrdil šéf krajského sdružení a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Premiér si v tajné volbě naklonil 68 krajských delegátů, jeho konkurent Pavel Bém 40.

"Delegáti se vyslovili pro zachování stávající koalice, kterou vede premiér Topolánek. Nebylo by dobré tuto koalici bortit," řekl po jednání Pospíšil.

Předseda regionálního sdružení se domnívá, že by nebylo dobré, aby stranu a kabinet vedli dva různí lidé.

"Zároveň také padlo určité mediální klišé, že Plzeňský kraj stojí za Pavlem Bémem," doplnil Pospíšil.

Nominace už současný předseda strany a premiér získal od krajských organizací ve Zlíně a Pardubicích. Jihočeši a Liberečtí na svých sněmech nenominovali nikoho.

Bém zatím "bez bodu"

Rival Mirka Topolánka, pražský primátor Pavel Bém, po pěti regionálních sněmech nezískal podporu žádného krajského sdružení - zatím pro něj hlasovaly jen oblastní sněmy v Praze a některé ve středních Čechách.

Ve funkcích místopředsedů ODS by v Plzni rádi viděli ministry Jiřího Pospíšila, Petra Nečase a Ivana Langera. Na místopředsedu navrhovaly oblastní sdružení původně i místopředsedu senátu Jiřího Šnebergera, ten ji ale odmítl.

Právě senátní místopředseda a bývalý plzeňský primátor Topolánkovo vítězství předpovídal.

"Myslím si, že z dosavadního průběhu jednotlivých oblastních sněmů to vypadá, že nominaci získá Mirek Topolánek," odhadoval před jednáním Šneberger.

Ze sedmi oblastních sněmů Plzeňského kraje se pro Topolánka vyslovily tři, pro Béma žádný.

Přesto se o jeho podpoře na sněmu také hlasovalo. Na plénu Béma navrhl bývalý předseda plzeňské oblastní buňky Miroslav Levora.

Občanští demokraté do prosincového volebního kongresu musí absolvovat celkem čtrnáct krajských sněmů, které nominují své favority do klání o křeslo předsedy strany.

Nominace ale není pro delegáty závazná. V tajném hlasování se mohou rozhodnout podle svého uvážení. V tomto smyslu je podpora jednotlivých krajů sice ukazatelem, kdo má jakou podporu - není to ovšem definitivní.

 

Právě se děje

Další zprávy