Pavel Bém ztrácí před bojem o předsedu ODS popularitu

Michal Pavec
19. 11. 2008 14:45
Žebříčku politiků teď vévodí Bohuslav Sobotka z ČSSD
Pražský primátor Pavel Bém na Mount Everestu. Vrchol žebříčku popularity ale tentokrát nezdolal
Pražský primátor Pavel Bém na Mount Everestu. Vrchol žebříčku popularity ale tentokrát nezdolal | Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Pražský primátor Pavel Bém dlouho kraloval průzkumům popularity politiků. Jeho obliba se ale těsně před kongresem ODS, kde se bude ucházet o předsednický post, propadla na nejnižší úroveň za poslední dva roky.

V zářijovém šetření agentury STEM se ještě se 49 procenty kladných ohlasů dělil o první místo se sociálním demokratem Bohuslavem Sobotkou. O dva měsíce později už ale bývalý ministr financí jednoznačně vede.

Sobotka - v současné době předseda rozpočtového výboru sněmovny - navíc jako jediný český politik překročil nadpoloviční hranici pozitivních hodnocení - příznivě ho vnímá 55 procent dotázaných.

S odstupem druhý skončil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se 48 procenty a až třetí Pavel Bém, který získal ještě o procento méně.

"Není možné přehlédnout sice pomalý, ale setrvalý pokles popularity stále ještě nejlépe hodnoceného představitele ODS Pavla Béma. Poprvé je u něj podíl negativních názorů vyšší než procento kladných hodnocení," konstatuje agentura STEM.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Pavla Béma: Objetí s Paroubkem = podvod na voličích

Stále populárnější Paroubek

Nelze také přehlédnout neustále se zvyšující podporu lídra ČSSD Jiřího Paroubka.

Ještě v únoru 2007 ho příznivě hodnotilo jen 34 procent občanů, v listopadu letošního roku to bylo ale už 46 procent.

Průzkum provedený v období mezi 31. říjnem a 7. listopadem - tedy krátce po triumfu ČSSD v krajských a senátních volbách - se vůbec nesl v příznivých barvách pro reprezentanty Lidového domu.

Polepšil si například nový jihomoravský hejtman Michal Hašek (39 procent) nebo místopředseda strany Zdeněk Škromach (43 procent).

U zástupců stran vládní koalice zaznamenal průzkum poklesy i nárůsty popularity.

Občané tentokrát přidali zejména politikům KDU-ČSL. Ministryně obrany Vlasta Parkanová má nyní 39 procent pozitivních ohlasů, její stranický kolega Cyril Svoboda pak o tři procenta méně.

Naopak neustále klesá obliba ministerského předsedy Mirka Topolánka, o němž se příznivě vyjádřila pouze pětina lidí.

O jak drastický posun se jedná, dokazují čísla z prosince 2006. Tehdy předsedu občanských demokratů chovalo v oblibě hned 46 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy