První krajská ODS oficiálně nominovala Topolánka

Kateřina Eliášová, Michal Pavec
10. 11. 2008 22:40
Za předsedu ho chce pardubický krajský sněm
První oficiální podpora Topolánka přišla z Pardubického kraje
První oficiální podpora Topolánka přišla z Pardubického kraje | Foto: Ondřej Besperát

Pardubice - První z krajských organizací ODS se dnes otevřeně postavila na stranu současného šéfa strany Mirka Topolánka, který se na prosincovém kongresu občanských demokratů utká s pražským primátorem Pavlem Bémem.

Na sněmu pardubické krajské organizace získal premiér Topolánek první oficiální nominaci k obhajobě svého postu. Aktuálně.cz rozhodnutí delegátů potvrdil šéf tamní ODS Daniel Petruška.

Mirek Topolánek, který na regionální setkání občanských demokratů dorazil osobně, získal sympatie 68 z 85 přítomných delegátů.

Hlasovalo se pouze o něm, jiného kandidáta oblastní stranické buňky v Pardubickém kraji nenavrhly.

Premiér přiznal své "neřesti" 

"Premiér naše delegáty obsáhle informoval o činnosti vlády. Hodnotil kroky, které dělá, stejně tak jako výsledky voleb," zrekapituloval Topolánkův projev na sněmu regionální šéf strany Petruška.

"Přiznal se i k některým svým ´neřestem´. Například, že by měl spoustu věcí na vládě i na sobě změnit," doplnil k premiérovým slovům Petruška.

Topolánek si naklonil na svou stranu první z krajských organizací a pravděpodobně tak může na kongresu počítat s hlasy tří desítek jejích delegátů.

O Bémovi se vůbec nehlasovalo

Pardubická organizace zcela ignorovala pražského primátora Pavla Béma, který jako první ohlásil úmysl ucházet se o nejvyšší post ve straně.

"Lidé z místní ODS mají pocit, že Bém šel do souboje o předsedu s argumentem, že by Topolánek měl jako předseda převzít odpovědnost za volební debakl. Podle nás by jí ale měl Bém jako první místopředseda nést taky," míní pardubický krajský šéf Petruška.

Béma žádná z oblastních organizací nenavrhovala, a proto se o něm na krajském sněmu nehlasovalo.

Liberec také pro Topolánka?

Občanští demokraté do prosincového volebního kongresu musí absolvovat celkem čtrnáct krajských sněmů, které nominují své favority do klání o křeslo předsedy strany.

První ze sněmů už proběhl minulý týden v Libereckém kraji. Nebyl ovšem volební a o budoucnosti ODS se tam pouze diskutovalo.

Z kuloárních informací ale vyplývá, že větší šance získat si na svou stranu tamní delegáty má Mirek Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy