Topolánek vyjednával s poslanci ČSSD

ver, čtk
15. 1. 2007 17:53
Praha - Premiér Topolánek neuspěl u vedení ČSSD s druhou vládou. Začal proto podle svých slov o podpoře vyjednávat s jednotlivými poslanci ČSSD.
Mirek Topolánek a Jiří Čunek jdou na jednání o jmenování vlády.
Mirek Topolánek a Jiří Čunek jdou na jednání o jmenování vlády. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Společně měli diskutovat o chystaném programovém prohlášení, s nímž v pátek Topolánkova trojkoaliční vláda požádá poslance o důvěru.

Znovu by se měli podle ODS sejít v úterý, ČSSD naopak jakoukoli schůzku popírá.

Podle ní jde o výmysly občšanských demokratů. "Nevím o žádných poslancích. Podobná sdělení jsou nejspíše součástí psychologické války vůči ČSSD ze strany politických soupeřů," uvedl Jiří Paroubek.

Jeho argumenty odmítá šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, který se jednání také zúčastnil. Jména ani počet sociálnědemokratických poslanců však nechtěl prozradit. "Nic nebylo přislíbeno. Shodli jsme se na potřebě situaci stabilizovat. Bylo to konstruktivní jednání," uvedl Tluchoř.

Dodal, že opoziční poslanci přinesli premiérovi některé náměty, které se týkají například sociální politiky.

"V některých bodech programového prohlášení je však ještě třeba dále jednat a najít potřebný kompromis. Jedná se zejména o podporu mladých rodin, zdravotnictví a sociální oblast," uvádí ODS v oficiální tiskové zprávě.

Nečas: Melčákovi ustupovat nebudeme

Petr Nečas, který za ODS tvoří programové prohlášení, ale pro ČTK zdůraznil, že se od podepsané koaliční dohody vyrazně odbočovat nebude.

V dokumentu tak podle všeho zůstane například zrušení pohřebného a další body, které vadí váhajícímu poslanci ČSSD Miloši Melčákovi.

"Je třeba panu Melčákovi připomenout, že zrušení pohřebného při jednání schválila i sociální demokracie," řekl dnes místopředseda vlády a ODS Petr Nečas.

Spolu se šéfy KDU-ČSL a Strany zelených Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem má přípravu vládního prohlášení na starosti. Také Čunek potvrdil, že například v sociální oblasti se žádné výrazné změny oproti koaliční smlouvě nechystají. Nečas zdůraznil, že podle vládních představ přestane být pohřebné automaticky vyplácenou dávkou - ale v sociálně oprávněných případech o ni lidé nepřijdou.

Miloš Melčák
Miloš Melčák | Foto: Osobní stránky poslance

Radši by byl neviditelným, už týdny ale patří k nejžádanějším politikům. Muž, který může pomoci vládě k důvěře, poslanec ČSSD Miloš Melčák.

Programové prohlášení má ve středu schválit kabinet,ještě před pátečním rozhodnutím sněmovny mají dostat materiál poslanci.

Melčák po loňském odchodu z poslaneckého klubu ČSSD připouští, že by mohl umožnit Topolánkově kabinetu získat důvěru tím, že odejde ze sálu. Jeho postoj záleží právě na tom, zda bude pravostředová vláda ochotna ustoupit od programových cílů obsažených v koaliční dohodě. Až v pátek se chce rozhodnout, zda se klíčového hlasování zúčastní.

Pokud by nehlasoval a všech sto poslanců vládní koalice by podpořilo vládu, Topolánkův tým by se udržel u moci. Melčákovi kromě zrušení pohřebného vadí i míra sociálních škrtů, je rovněž pro větší podporu rodin.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si myslí, že Melčák spolu s dalšími poslanci ČSSD pro vládu ruku nezvedne. "Bylo by pro mne zvláštní, kdyby jeden z nejlevicověji orientovaných poslanců hlasoval pro program vlády panské koalice," řekl opoziční lídr o víkendu.

Foto: Ludvík Hradilek

Energetická politika je podle šéfa ČSSD Paroubka důvodem, proč by druhá Topolánkova vláda neměla dostat důvěru.

Program kabinetu Paroubek označil za "protilidový a protinárodní". Vládní prohlášení je nyní v připomínkovém řízení koaličních stran a jednotlivých resortů. 

 

Právě se děje

Další zprávy