Paroubek: Program vlády? Protinárodní

Eliška Bártová Eliška Bártová
14. 1. 2007 15:08
Praha - Energetická politika je podle šéfa ČSSD Paroubka důvodem, proč by druhá Topolánkova vláda neměla dostat důvěru. Její program dokonce označil za protinárodní.

O nové vládě rozhodnou poslanci až v pátek. Už dnes se ale v debatě na televizi Prima lídr ČSSD Jiří Paroubek a šéf zelených Martin Bursík přeli o to, proč má či nemá vláda v takovéto podobě důvěru získat.
 
"Jde o nejzelenější vládu, jaká tu kdy byla. Je to příležitost pro modernizaci energetiky či dopravy," řekl Bursík. "Dává také možnost nastavit ekonomické nástroje tak, abychom šli dopředu."

Předsedovi sociálních demokratů Paroubkovi je však modernizace energetiky trnem v oku. 

"Program této koaliční vlády je protilidový, ustupuje od solidarity mezigenerační i solidarity mezi bohatými a chudými," uvedl Paroubek. "Je to program protinárodní, kvůli své energetické politice."

Paroubkovi vadí především ne, které vláda ve svém programu dala stavbě dalších jaderných elektráren. "Co budeme dělat, až všechna světla zhasnou," ptal se Paroubek Bursíka. "To si sedneme u Bursíků a budeme si vyprávět?"

Za energií do Ruska

Podle Bursíka je ale reálné vystačit si se zdroji, které máme a především se zaměřit na úspory. "To je klíčové slovo," uvedl Bursík. "Evropa počítá, že do roku 2020 nahradí dvacet procent ropy a benzínu alternativními zdroji, jako jsou biopaliva, podpora hybridních pohonů z řepkového oleje, bioplynů, stlačeného zemního plynu a podobně."

Martin Bursík:
Martin Bursík: | Foto: Ludvík Hradilek

Zatímco s podporou alternativních zdrojů souhlasí i Paroubek, na úsporách v oblasti energetiky se tito politici neshodnou.

"Česko se bude rozvíjet velmi dynamicky, bude potřebovat energii, spotřeba obyvatel se bude zvyšovat," řekl Paroubek. "Mě by nevadila představa o čisté planetě, ale chci, aby šla životní úroveň nahoru. Vy to chcete po vašem, já mám liberálnější přístup k životu."

Pojede Paroubek do Ruska

Bursík během debaty hovořil o možnostech alternativních zdrojů a úspor, Paroubkův cíl je jednání s Ruskem o cenách ropy. Podle obou politiků není ohrožení dodávek z Ruska velkou hrozbou, ropu získáváme také z Norska, Dánska či Alžírska. Pro Paroubka ale Rusko znamená naději do budoucna.

"Je nutné obnovit jednání s Ruskem, jak jsem poznal prezidenta Putina, je to velmi seriózní politik," uvedl Paroubek. "Je potřeba, aby někdo do Ruska zajel a začal jednat a navázal na kontakt s Putinem. Ruský zemní plyn je levnější než z Norska či Alžírska."

Přestože Bursík nesdílel nadšení z tohoto postupu, navrhl Paroubkovi jednání na toto téma. "Můžu promluvit s ministrem Schwarzenbergem a můžete se stát vyjednavačem s Ruskem," řekl Bursík. "Pojďme to zkusit."

 

 

Právě se děje

Další zprávy