Topolánek podá demisi příští středu

Martina Macková
3. 10. 2006 18:17
Praha - Poté, co sněmovna nedala důvěru vládě ODS, podáme demisi za týden, slíbil premiér. Uvnitř: On line přenos
Mirek Topolánek, Ivan Langer a Petr Nečas ve sněmovně.
Mirek Topolánek, Ivan Langer a Petr Nečas ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Poslanecká sněmovna rozhodla o prvním pokusu ODS, vítěze červnových voleb, sestavit vládu. Mirek Topolánek a jeho tým důvěru nezískal: pro hlasovalo jen 96 poslanců. Sám Topolánek se neúčastnil, jak slíbil, "vypároval" nemocnou poslankyni ČSSD.

Poprvé v polistopadové historii České republiky tak nějaká vláda nezískala po volbách svolení řádně vládnout.

Nyní bude muset podat demisi, jak jí to ukládá ústava. Topolánek prohlásil, že tak může učinit nejdříve příští středu.

Proti vládě hlasovali komunisté, sociální demokraté, naopak pro ni byla ODS a také zelení. Lidovci se rozdělili - tři opustili sál (Šustr, Kalousek, Ambrozek),ostatní byli pro.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
TOPOLÁNKŮV MĚSÍC U MOCI
Co dosud udělala menšinová vláda ODS? Přečtěte si analýzu Aktuálně.cz

 

DĚNÍ VE SNĚMOVNĚ JSME SLEDOVALI ON LINE

19:30 - Topolánek potvrdil v televizi demisi

Před televizními kamerami prohlásil premiér Topolánek, že demisi podá za týden. Sněmovna se zvolna vyprazdňuje, on line přenos Aktuálně.cz končí.

18:40 - Parkanová: Paroubek by neuspěl

Vlasta Parkanová, šéfka lidoveckých poslanců, na otázku, zda by měl Jiří Paroubek dostat možnost sestavovat vládu, odpověděla: "Kdyby dostal, byl by to dobrý test, který by mu možná srazil hřebínek. Zjistil by, že není tak silný a byl by vstřícnější k jednání."

18:20 - Paroubek: čekám na svůj pokus

Jiří Paroubek zopakoval, že čeká na svůj pokus. "Mám stále v uších slova pana prezidenta, ale nepřipomínal jsem se mu. Nicméně myslím, že by se dohody měly držet. Budeme jednat se všemi stranami, aby příští řešení mělo většinovou podporu ve sněmovně," řekl Paroubek.

Premiér Mirek Topolánek před jednáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho kabinetu.
Premiér Mirek Topolánek před jednáním sněmovny, které rozhodne o důvěře jeho kabinetu. | Foto: Ondřej Besperát
 

18:15 - Potvrzeno: demise bude ve středu

Mirek Topolánek v kuloárech sněmovny řekl, že podá demisi příští týden ve středu. "Dříve to není možné, pan prezident tady není," řekl. Hlasování nepovažuje za neúspěch. "Sestavili jsme vládu velmi důvěryhodnou pro veřejnost, vládu odborníků, která mohla dovést zemi k předčasným volbám. Nyní budou následovat další pokusy."

18:04 - Hlasování po jménech skončilo. Vláda podle zatím neoficiálních údajů důvěru nezískala. Nyní se sčítají hlasy, za několik minut skrutátoři oznámí výsledek.

17:47 - První hlas dostala vláda od exministra Milana Šimonovského (KDU-ČSL)

 

17:46 - Schůze pokračuje. Předsedající Miloslav Vlček připomíná, že se hlasuje po jménech. Nejprve se bude losovat první poslanec, který bude hlasovat, poté budou halsovat další v pořadí podle abecedy. Jako první bude hlasovat Josef Šenfeld z KSČM.

17:30 - Jednání sněmovny bylo na deset minut přerušeno. Poslanci se nyní radí v jednotlivých klubech. K hlasování se mají sejít v 17:40.

17:24 - Topolánek: Demisi můžeme podat nejdříve příští středu

Po skončené rozpravě vystupuje premiér Topolánek. "Pokud nedostaneme důvěru, ujišťuji vás, že vláda podá demisi. Nejdříve je možné to udělat na jejím zasedání příští středu," řekl.

Dále rozvádí možnosti, jak dojít k předčasným volbám.   

17:23 - Skončila rozprava. 

17:16 - Na kritiku poslanců KSČM reaguje ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Zdůrazňuje, že na penzijní reformě se nutně musí shodnout široké politické spektrum.

16:55 - Komunisté začali mluvit, a chtějí být slyšet

Poslanci KSČM začali vystupovat na závěr rozpravy. Šéf jejich klubu prohlásil, že musí, protože i ostatní neuposlechli jejich výzvy a využili debatu k předvolebním projevům.

Poslankyně Kateřina Konečná během svého vystoupení požádala, aby ve sněmovně byl alespoň místopředseda vlády, když už jednání nesleduje přímo premiér. Po pár desítkách vteřin pokračovala v projevu, vrátil se totiž Mirek Topolánek.

16:29 - Předseda KSČM Vojtěch Filip nyní v kuloárech zopakoval, že vláda Mirka Topolánka je podle něj nedůvěryhodná právě proto, že je jednobarevná. "Do předčasných voleb by měla vládnout vláda programové shody," řekl Filip.

16:20 - Jednat se bude do večera, možná do zítra

Oproti páteční bouřlivé diskusi ve sněmovně, která se  přes šest hodin zabývala kauzou odposlechů, se dnes poslanci napříč stranami ve svých vyjádřeních krotí. "Snažíme se to udržet v solidní rovině, pátek by se neměl opakovat. Ani v počtu vystoupení, ani ve vulgaritě," řekl Aktuálně.cz poslanec ODS Boris Šťastný. Podle jeho odhadu by diskuse mohla trvat do 17. hodin, ale třeba až do 21.hodiny. V tom případě by se ale o důvěře vládě hlasovalo až ve středu. Záleží, kolik politiků bude ještě chtít debatovat.

16:17 -

Zelení: chceme rychle předčasné volby

Poprvé v debatě o vládě mluví zelení. Jejich předseda Martin Bursík začal konstatováním, že sněmovna čtyři měsíce po volbách dosud pro občany příliš neudělala. "Máme vládu, které není dovoleno plnohodnotně vládnout," řekl. Kritizuje obě velké strany (říká jim vždy a důsledně takzvaně velké strany) za to, jak postupují. "Vidíme jako nejsdolidnější řešení co nejdřívější předčasné volby."

Vládě dáme důvěru, říká Bursík - také kvůli zeleným prioritám. "Byli jsme zvoleni do sněmovny, a ne do jejích chodeb. Proto nebudeme odcházet, ale kativně podpoříme kabinet." 

15:58 - Nejstarší poslanec ve sněmovně Zdeněk Jičínský (ČSSD) vzpomíná na to, že vystupoval v rozpravě o důvěře vládě Václava Klause před deseti lety. Vyzývá Topolánka, aby postupoval podle ústavy.

15:42 -

Ministryně má narozeniny

Ministryně školství Miroslava Kopicová právě sněmovně oznámila, že má narozeniny. Začala  tak své vystoupení, v němž chce reagovat na Paroubkova slova. Bod po bodu popírá, co v pasáži o školství řekl o vládě ODS šéf sociálních demokratů.

Před jednáním sněmovny dostala ministryně Kopicová kytici od ostatních členů vlády.
Před jednáním sněmovny dostala ministryně Kopicová kytici od ostatních členů vlády. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

15:37 - Paroubek: Je to nebezpečná vláda

Jiří Paroubek ve sněmovně.
Jiří Paroubek ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Paroubkovo vystoupení končí. Podle očekávání shrnuje důvody, proč ČSSD nepodpoří menšinovou vládu ODS "Tato vláda je nebezpečná pro cíl země zůstat dál v EU, její program nedává záruku pokračování modernizace země, nedává záruku, že se ODS nepokusí zrealizovat zavádění plateb u lékaře, zrušení zákoníku práce, minimální mzdy, nedává záruku, že neamnestuje tuneláře," uvedl bývalý premiér.

V závěru oslovil ty členy ODS, kteří to myslí dobře a jsou, jak řekl, skuteční demokraté. "Vyzývám ODS, aby postupovala v souladu s ústavou, aby myslela na lid této země," prohlásil Paroubek.

15:25 - Poslanec Ladislav Šustr (KDU-ČSL) Aktuálně.cz řekl, že podle něj by také měly do předčasných proběhnout tři pokusy o sestavení vlády. "K volbám přišlo rekordně mnoho lidí, to se na jaře nemusí opakovat. Politici by se proto měli umět domluvit. Pokud to nedokáží Topolánek s Paroubkem, strany by měly pověřit jiné politiky," řekl Šustr.

Premiérova manželka Pavla Topolánková sleduje jednání sněmovny z balkonu pro hosty.
Premiérova manželka Pavla Topolánková sleduje jednání sněmovny z balkonu pro hosty. | Foto: Ondřej Besperát
  

15:17 - Paroubek hodnotí politický styl ODS. Říká, že jejím cílem není vládnout, ale skandalizovat oponenty před  podzimními volbami do Senátu o obcí.

15:11 - ČSSD bude hlasovat proti

Šéf sociální demokracie Jiří Paroubek pojal svůj projev jako hodnocení stavu státu. Popisuje úspěchy, které podle něho země dosáhla za jeho vlády. "Vládnout v době globalizace je úkol hodný velkých státníků," prohlásil předseda ČSSD. Mluví o ohrožení sociálního státu a o nutnosti čelit tomu pojetí globalizace, které jde proti němu.

14:52 - Rozechvělý Kalousek vládu nepodpoří

Miroslav Kalousek: Já vládu podpořit nemohu.
Miroslav Kalousek: Já vládu podpořit nemohu. | Foto: Ondřej Besperát

Vystoupuje bývalý šéf lidovců Miroslav Kalousek. Vysvětluje, proč vládu nepodpoří. "Má sympatický program, ale na celé čtyřleté období," říká Kalousek. Mluví velmi rozechvělým hlasem. Zdatný řečník vystupuje způsobem, jakým ho ve sněmovně ještě nikdo neslyšel mluvit - občas se přeřekne, je hodně emotivní. Vysvětluje, že se cítí vázán programem KDU-ČSL, a proto odejde při hlasování ze sněmovny.

14:45 -V kuloárech sněmovny se překvapivě objevil i antikomunista, bývalý důstojník BIS a nyní kandidát do Senátu Vladimír Hučín. "Nepřijel jsem sledovat jednání, natáčel jsem tady reportáž s ČT, nic víc. Myslím ale, že vláda důvěru nedostane," řekl Aktuálně.cz Hučín.

14:30 - Vláda Mirka Topolánka nezíská ani hlasy všech poslanců KDU-ČSL. Zhruba tři lidovci kabinet nepodpoří a zřejmě opustí sál, zbytek třináctičlenného klubu KDU-ČSL bude hlasovat pro. Šance Topolánkovy menšinové vlády získat důvěru jsou proto takřka nulové.

14:25 - Návrh se neujal: poslanci se hlásí do rozpravy, debata bude. První v ní vystupuje Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). Lidovci považují menšinovou vládu ODS za nejmenší zlo v současné situaci, Parkanová řekla, že by se demokratické strany měly pokusit spojit, aby zabránili nástupu těch druhých (zjevně mínila komunisty).

14:23 - Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik se ujal slova po Topolánkovi. Vyzval k tomu, aby poslanci uzavřeli gentlemanskou dohodu - každý z poslaneckých klubů by přednesl jedno stanovisko a poslanci by už pak nevystupovali.

14:22 - Topolánek a jeho důvody, proč podpořit vládu

Topolánek mluvil nezvykle krátce, necelých deset minut.

CELÝ PROJEV MIRKA TOPOLÁNKA ČTĚTE ZDE

Po jeho projevu se tleskalo jen v části sněmovny, v té, v níž sedí poslanci ODS a někteří další. "Proč byste měli pro důvěru hlasovat vy, z různých stran. ODS a ČSSD se kvůli závazkům vůči voličům nepodařilo sestavit společný kabinet. Co může přinést hlasování KSČM? Je příležitost, aby se ukázala jako strana státotvorná, když bude hlasovat pro přechodnou vládu do předčasných voleb. Chci vás vyzvat, abyste nepodpořili tento kabinet, pokud si myslíte, že není třeba bojovat s korupcí, že není třeba zlepšovat kvalitu života občanů, že není třeba začít s přípravou koncepčních změn, řešit deficit veřejných financí, ulevit občanům od zbytečné byrokracie a dobře se připravit na předsednictví v EU, zlepšit čerpání peněz z fondů EU, zlepšit boj s terorismem...Není pravda, že máme málo času, ale mnoho ho promarníme," řekl Mirek Topolánek.

14:17 - "Kdyby se vláda ucházela o důvěru občanů přímo, získala by ji," prohlásil Topolánek.

Nyní argumentuje, proč by ji měli podpořit i poslanci.

14:12 - Začal mluvit premiér Topolánek. Sněmovna v tuto chvíli začala jednání o vyslovení důvěry či nedůvěry menšinové vládě ODS. Ve sněmovních lavicích chybí celkem 8 poslanců. Program dnešní schůze schválilo 192 poslanců. Při vlastním hlasování o důvěře by však měla chybět pouze poslankyně ČSSD Lenka Mazuchová, která je vážně nemocná.

14:11 - Nervózní předseda

Předsedající schůze, dočasný šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), je zjevně nervózní, možná více než vláda, která si přišla říct o důvěru. V jednu chvíli, kdy se mu nedařilo zformulovat, jak mají poslanci dál postupovat, dokonce zakryl rukou mikrofon a pak bylo možné z jeho úst odezírat vulgární výraz (stejný, jaký často používají například fotbalisté).

14:07 - Šéf klubu KSČM Pavel Kováčik navrhl rozšířit program schůze o návrh komunistických a sociálně-demokratických poslanců na změnu zákonů, která se týká umístění americké základny v Česku.

14:03 - Pozor, začínáme

Schůze právě začala. Předseda ČSSD Jiří Paroubek před jednáním prohlásil, že vláda ODS neví, jak dlouho bude vládnout a jak vlastně. "Její program je plytký," uvedl.

Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek.
Předseda a předseda. Strany a poslaneckého klubu. Jiří Paroubek a Michal Hašek. | Foto: Ondřej Besperát

14:01 - Schůze sněmovny, která dá odpověď na otázku, zda Topolánkova vláda bude dál u moci, začne každým okamžikem. Sál je už skoro zaplněn poslanci. Někteří ještě debatují v kuloárech, jiní docházejí ze svých kanceláří. Předsedající je však již na svém místě.

13:58 - Úřadující předseda KDU - ČSL Jan Kasal uvedl, že on ruku pro vládu zvedne. "Ne proto, že by kabinet ODS byl výjimečný svou sestavou, ale Česká republika potřebuje funkční vládu," řekl Kasal.

13:56 - Lidovecký celostátní výbor doporučil svým poslancům podpořit vládu. Předsedkyně poslaneckého klubu Vlasta Parkanová ovšem odhaduje, že ne všichni zákonodárci její strany zvednou pro Topolánkův kabinet ruku. Dva nebo tři poslanci se zřejmě zachovají jinak a odejdou ze sálu. "Zvážili jsme pečlivě všechna pro a proti, obě varianty mají své důležité argumenty. Nikoho jsme ale nevázali, každý se může svobodně rozhodnout," řekla Parkanová.

12:49 - Topolánek odpovídal na otázky lidoveckých politiků hodinu. Poslanci ho poté vyprovodili potleskem. Mluvčí strany Ondřej Jakob uvedl, že rozhodnutí lidovců bude pro poslance pouze doporučující.

Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru.
Vlasta Parkanová, Jan Kasal a Pavel Severa na jednání klubu KDU - ČSL. Premiér Topolánek přišel klub přesvědčovat, aby jeho vládě dali důvěru. | Foto: Ondřej Besperát

12:43 - Senátor Jiří Stodůlka Aktuálně.cz řekl, že lidovcům vadí na programu vlády jen to, že podle nich by ho Topolánkův kabinet nestihl splnit. "Program má ambice, ale nedokážeme si představit, že ho vláda za 9 měsíců splní," řekl. Lidovci budou o doporučení pro své poslance hlasovat těsně před druhou hodinou odpoledne, kdy začíná schůze sněmovny. "Výsledek je postojem poslanců ČSSD v podstatě předurčen, bude to zase plichta," dodal Stodůlka.

12:33 - Premiér odešel z celostátního výboru KDU-ČSL za potlesku a s úsměvem. Zda lidovce přesvědčil o své vládě, nechtěl komentovat. Také lidovecká místopředsedkyně Vlasta Parkanová zatím nechtěla prozradit, k čemu se strana přikloní. "Zatím nic nemáme, budeme ještě jednat," řekla jen. Nyní se sejde poslanecký klub a poté ještě celostátní výbor, rozhodnutí se čeká těsně před druhou hodinou.

12:10 - Komunisté budou proti

U komunistů Topolánkova vláda nezíská podle očekávání ani hlas. "Předpokládám, že poslanci KSČM všichni do jednoho budou na svých místech. Nebudeme odcházet ze sálu, a to tak, že nikdo, a všichni budeme hlasovat aktivně proti," řekl ČTK předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. ČSSD a komunisté mají ve sněmovně polovinu mandátů.

11:50 - Na pražské burze dopoledne vládl napjatý klid. Silně rostly akcie společností CME a Unipetrol. Investoři se drželi zpět i kvůli politice, čekají, jak dopadne hlasování o kabinetu.

Cyril Svoboda debatuje na jednání klubu poslanců KDU-ČSL o tom, zda podpořit menšinový kabinet ODS
Cyril Svoboda debatuje na jednání klubu poslanců KDU-ČSL o tom, zda podpořit menšinový kabinet ODS | Foto: Ondřej Besperát

11:35 - Topolánek právě dorazil na klub lidovců. Než vstoupil, třikrát zaklepal. "Nejdu brzy?"

Úřadující šéf lidovců Jan Kasal před začátkem jednání klubu KDU-ČSL o podpoře Topolánkově vládě.
Úřadující šéf lidovců Jan Kasal před začátkem jednání klubu KDU-ČSL o podpoře Topolánkově vládě. | Foto: Ondřej Besperát

11:30 - Topolánek u poslanců ČSSD neuspěl. Slyšení trvalo čtvrt hodiny. Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka sociální demokracie kabinet ODS nepodpoří.

11:00 - Mirek Topolánek přesvědčuje poslance ČSSD, aby pro jeho vládu zvedli ruku. Jedná se za zavřenými dveřmi, ve sněmovní budově, do níž nemají novináři přístup.

Mirek Topolánek přichází do sněmovny vyjednat podporu pro svůj kabinet.
Mirek Topolánek přichází do sněmovny vyjednat podporu pro svůj kabinet. | Foto: Ondřej Besperát

10:55 - Schází se klub KDU-ČSL. Jako poslední dobíhal až po zahájení exministr životního prostředí Libor Ambrozek. I když není vůbec jasné, jak se lidovci nakonec s hlasováním o vládě Mirka Topolánka rozhodnou, je možné, že s jejich hlasy může ODS počítat. Už včera totiž mnozí představitelé KDU-ČSL připouštěli, že mohou dnes vládu ODS podpořit, ne jen tolerovat, jak se vyjadřovali ještě před nedávnem. Odborné komise strany totiž doporučily straníkům hlasovat pro program, který menšinový kabinet předkládá jako svoje programové prohlášení. Jednat se totiž bude minimálně dvě hodiny, premiér Mirek Topolánek má přijít straníky přesvědčovat až v půl dvanácté. Včerejší názory lidovců na podporu vlády ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy