Dva poslanci ČSSD jsou těžce nemocní

Martina Macková
2. 10. 2006 14:16
Praha - Je možné, že minimálně jeden z nemocných poslanců ČSSD nebude ve sněmovně, až se bude hlasovat o důvěře Topolánkovu kabinetu.
Poprvé ve sněmovně
Poprvé ve sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Poměr sil ve sněmovně by měl přesto zůstat vyrovnaný. Jednak budou sociální demokraté s ODS jednat o "vypárování" chybějících poslanců - tj. o možnosti, že dva lidé z ODS se hlasování nezúčastní. 

Předseda ODS Mirek Toplánek včera naznačil, že jeho strana žádosti rivalů vyhoví. "Vyhovět prosbě ČSSD na vypárování paní poslankyně Lenky Mazuchové mi připadá jako dobrý vklad k politické kultuře v České republice," uvedl v tiskovém prohlášení.

I kdyby se dohodu nepodařilo uzavřít, jsou oba nemocní poslanci ČSSD rozhodnuti na schůzi dorazit.

Síly ve sněmovně jsou vyrovnané. Proti vládě budou podle dosavadních prohlášení hlasovat komunisté a právě sociální demokraté. Tyto strany mají sto hlasů stejně jako ODS s lidovci a zelenými. Zelení už se rozhodli, že vládu podpoří, lidovci se rozhodnou zítra ráno. Ke získání důvěry by ODS potřebovala 101 hlas, pokud by dva poslanci ČSSD chyběli a ODS je odmítla "vypárovat", stačilo by méně hlasů.

Foto: PSP ČR

Nemocní: Mazuchová, Vnouček

Vážně nemocní jsou v řadách sociálních demokratů poslanec František Vnouček a poslankyně Lenka Mazuchová. Ta je dokonce od minulého týdne hospitalizována. "V úterý jsem prodělala poměrně těžkou operaci," řekla Aktuálně.cz

"Pokud by se povedlo vypárování, do sněmovny bych určitě nepřijela. Pokud ne, zúčastním se hlasování," dodala Mazuchová.

Poslanec Vnouček i přes ambulantní léčbu těžké nemoci do sněmovny přijde. Aktuálně.cz to potvrdil jeho asistent Pavel Braha. Oba poslanci byli zvoleni za Středočeský kraj.

Vypárování

Šéf klubu ČSSD Michal Hašek bude žádat klub ODS o vypárování nemocných zákonodárců. Očekává, že ODS jeho prosbě vyhoví. "Byli jsme to my, kdo při ustavující schůzi sněmovny nabídl pár za tehdy vážně nemocného kolegu - poslance ODS Miloše Pateru," uvedl pro ČTK.

Foto: PSP ČR

Předseda poslanců ODS Petr Tluchoř připustil, že o zdravotních problémech klubu ČSSD ví. Předseda klubu ČSSD Michal Hašek ho už kontaktoval. "ODS se bude chovat slušně. Na debatu o takové žádosti jsme připraveni," řekl ČTK.

Lidovci zřejmě otočí

Podpořit vládu ODS se zatím rozhodli "jen" zelení, lidovci konečné slovo oznámí až v úterý dopoledne. Už od víkendu se ale z řad KDU-ČSL, která zatím odmítala vyslovit dřívějšímu koaličnímu partnerovi přímou podporu, ozývají hlasy, které by mohly postoj strany změnit.

Zelení podpoří vládu ODS - ČTĚTE ZDE

Úřadující předseda Jan Kasal Aktuálně.cz už v sobotu naznačil, že lidovci nakonec mohou zvednout ruku pro vládu ODS. Dnes se k němu přidali i místopředsedové Vlasta Parkanová a senátor Jiří Stodůlka.

Cyril Svoboda, už bývalý místopředseda KDU-ČSL poté, co rezignoval, a Roman Línek, místopřëdseda, o jehož osudu se teprve rozhoduje.
Cyril Svoboda, už bývalý místopředseda KDU-ČSL poté, co rezignoval, a Roman Línek, místopřëdseda, o jehož osudu se teprve rozhoduje. | Foto: Ludvík Hradilek

Odborné komise strany totiž po prostudování programového prohlášení doporučily poslancům vládu podpořit. "Osobně bych neměl potíž pro Topolánkovu vládu hlasovat. Bylo by dobré, aby už republika měla vedení. Pokud vláda důvěru nezíská, začne vše od začátku," řekl ČTK.

Pro místopředsedu poslaneckého klubu lidovců Tomáše Kvapila by také nebylo nepřijatelné zvednout ruku pro kabinet ODS. "Doposud jsem se přikláněl k tomu pouze tolerovat vládu a odejít ze sálu, ale i přímou podporu bych nyní považoval za přijatelnou," řekl Aktuálně.cz poslanec.

Také poslanec Cyril Svoboda je pro to, aby lidovci umožnili vznik vlády. "Mě nefascinuje program této vlády, není to program KDU-ČSL. Ale KDU-ČSL sluší státotvornost a měla by ukončit to věčné dohadování, kterého mají občané plné zuby. Zda vláda nakonec důvěru získá nebo ne, je druhá věc," řekl Aktuálně.cz Svoboda.

Miroslav Kalousek naopak potvrdil, že je rozhodnutý, jak se při hlasování zachová, ale svůj postoj nezveřejní dříve než v úterý.

 

Právě se děje

Další zprávy