Měsíc u moci: Topolánek žádá o důvěru

Petr Holub
3. 10. 2006 0:00
ANALÝZA - Nový kabinet Mirka Topolánka, který dnes požádá o důvěru poslance, vyhlíží hlavní cíl: předčasné volby.
Tady začínali vládnout.
Tady začínali vládnout. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Topolánek připouští, že pro jeho vládu není rozhodující program: "Chceme především zabránit nástupu komunistů," vysvětlil svou misi. Plán může splnit, i když tento týden důvěru sněmovny nezíská.

"Pokud neprojde vláda ODS, nebude už žádná varianta vlády bez komunistů, která by ještě nebyla zkoušena. Pokud pochopí všichni, že jedinou variantou jsou dřívější volby, tak se na tom budou podílet s námi," nastínil budoucnost kabinetu Topolánek.

Ministři se opravdu nevěnovali přípravě programu. Převzali programové prohlášení trojkoalice, i když jde o kompromis, který nepřipouští radikální změny daňového ani sociálního systému, slíbené občanskými demokraty před červnovými volbami.

Duo zlých mužů

Premiér připomíná, že kabinet musí i přes svůj nejistý mandát splnit některé úkoly.

"Za prvé musíme dát do pořádku rozpočet, který připravila vláda Jiřího Paroubka, a samozřejmě musíme čerpat miliardy z evropských fondů," zdůrazňuje Topolánek.

Mirek Topolánek objasňuje, proč váznou jednání se sociálními demokraty.
Mirek Topolánek objasňuje, proč váznou jednání se sociálními demokraty. | Foto: Aktuálně.cz
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Ministři tak najednou musí zabezpečit nezbytný provoz vládních úřadů a zároveň připravovat ODS na další volby. Nejlépe tuto snahu reprezentují politici zvyklí na parlamentní práci v čele s Vlastimilem Tlustým a Ivanem Langerem. S odstupem následují Petr Nečas, Tomáš Julínek a Jiří Pospíšil.

Tlustý rozpočet dokončil a poslal do sněmovny. A i když schodek převzal prakticky beze změny od svého předchůdce Bohuslava Sobotky, varoval veřejnost, že rozpočtu hrozí vinou ČSSD katastrofální propad. Stát prý bude muset platit garance za ekologické škody, pokuty z mezinárodních arbitráží a dluhy nemocnic.

Tlustý může do rozpočtu reálně zasáhnout plánovanou privatizací ČEZ a pražského letiště. Navrhl sněmovně zákony, kterými chce snížit spotřební daně.

Mirek Topolánek se nijak nerozhlížel, usedl k připravenému počítači a začal odpovídat.
Mirek Topolánek se nijak nerozhlížel, usedl k připravenému počítači a začal odpovídat. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Langer vystoupil jako silný ministr vnitra, který poslal do ulic policejní hlídky proti teroristům. Přitom varuje před odposlechy, kterých policie údajně za minulých vlád zneužívala.

Tlustý i Langer nejčastěji odvolávají vysoké státní úředníky, zároveň se snaží prosadit své interpretace událostí. Tlustý zveřejnil inzerát, podle kterého dluh veřejných financí dosahuje 1,3 miliardy korun. A Langer zase glosoval zprávy o odposleších novinářů a politiků: "Jde o vážné podezření na skandál, který - obávám se - nemá v novodobých dějinách České republiky obdoby."

Reformátoři Nečas a Julínek

Další vládní úkoly připomněl při jmenování ministrů prezident Václav Klaus. "Očekávám, že se vláda nebude obávat potřebných změn," řekl.

Vyslyšeli ho vicepremiér Nečas a ministr Julínek, kteří vyzvali ostatní strany k debatám o nutných reformách penzí a zdravotnictví. První z nich má k dispozici podklady ministerských úředníků, druhý může využít několika let práce svého reformního týmu.

V Topolánkově kabinetu zasedne devět členů ODS a šest nestraníků. Na snímku zleva ministr vnitra Ivan Langer, ministr průmyslu Martin Říman, mistr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, ministryně zemědělství Milena Vicenová.
V Topolánkově kabinetu zasedne devět členů ODS a šest nestraníků. Na snímku zleva ministr vnitra Ivan Langer, ministr průmyslu Martin Říman, mistr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, ministryně zemědělství Milena Vicenová. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ODS nemůže ve sněmovně prakticky nic prosadit, proto se odvolává na potřebu získat v tak důležitých oblastech širší dohodu. Sociální demokraté nemohou nabídku odmítnout, aby nevypadali příliš destruktivně.

Nečas zároveň připomíná všechny nejistoty, které s sebou nese rozsáhlá reforma sociálních služeb, pro kterou vybojoval tři miliardy dotací navíc. Odhalil praxi posledních let, kdy si z důchodového účtu půjčovaly ostatní resorty až pět miliard ročně.

Julínek urychleně ruší všechna opatření svého předchůdce, která zrušit jdou snaží se nově upravit smlouvy mezi lékaři a pojišťovnami. Před ústavním soudem se mu na poslední chvíli podařilo zabránit, aby nabyl účinnosti zákon o neziskových nemocnicích.

Evropa, ekologie, vzdělání

Vláda ještě stihla potvrdit, že chce být proevropskou, ekologickou a že chce podporovat vzdělání.

V evropských záležitostech je nejdůležitější čerpání dotací EU v letech 2007-2013. Jde o částku 700 miliard korun a tak zásadní agendu ministr Petr Gandalovič k politickému boji nevyužívá.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Evropská politika zaskřípala, když Češi kritizovali plán, že se odloží vstup nových členských států do Schengenského bezpečnostního systému. Kritiku nechal ministr Langer na řediteli ministerského odboru a českém velvyslanci při EU, sám se přitom neúčastnil "schengenské" schůzky evropských ministrů vnitra. Brusel odpověděl rovněž kritikou - Česko je vedle Polska na Schengen nejméně připraveno.

Ekologické odstavce programového prohlášení ODS vzbuzují úžas. Analýza investiční banky Patria dokonce předpokládá, že občanští demokraté odvolají sliby o udržení limitů těžby v mostecké uhelné pánvi a zmrazení jaderného programu ve chvíli, až nebudou potřebovat podporu Strany zelených.

Při vládních úpravách rozpočtu vrátil ministr Tlustý výzkumníkům jeden a půl miliardy, které jeho předchůdce Sobotka vyškrtl. Ministryně školství Kopicová odmítla názor předchozí vlády, že již není třeba zvyšovat počty vysokoškoláků.  

 

Právě se děje

Další zprávy