Topolánek - Paroubek: Nový boj o vládu

Sabina Slonková, Martina Macková
14. 8. 2006 18:26
Praha - Zatímco na podobě sněmovny se politici ODS a ČSSD dokázali shodnout, debaty o nové vládě podle zjištění Aktuálně.cz přinesly vážnou roztržku.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz se lídří obou nejsilnějších stran Mirek Topolánek a Jiří Paroubek v posledních hodinách velmi vážně nepohodli kvůli způsobu, jakým má být nová sestava ministrů za ODS doplňována nestraníky.

Rozmyšlený slib

Ještě před pár dny se přitom - poprvé od voleb - zdálo, že idea menšinového kabinetu ODS podporovaného demokratickými stranami v parlamentu už je narýsovaná. Lidé, kteří nemají být spojení s žádnou politickou stranou, podle původního plánu měli usednout do čela resortů, která ODS v prvním trojkoaličním scénáři chystala pro lidovce a zelené.

"Potíž je v tom, že Topolánek původně Paroubkovi slíbil, že může vytvořit seznam kandidátů, který by pak ODS projednala a měla možnost některá jména vetovat. Topolánek si to ale pak rozmyslel a Paroubkovi řekl, že to je jeho vláda, a že s ním maximálně může některá jména konzultovat," popsal zákulisí nejnovějšího sporu jeden z vládních vyjednavačů.

Jiří Paroubek v pondělí bez bližších podrobností oznámil, že pokud budou rozhovory s ODS o nové vládě probíhat jako doposud, sociální demokraté Topolánkův kabinet nepodpoří. Šéf občanských demokratů kontroval prohlášením, podle nějž se Paroubek snaží dotlačit politická jednání k bodu, v němž by mohl být jmenován premiérem sám.

Další bitva slov

Chce tedy  ČSSD umožnit vznik Topolánkovy vlády? "Dneska jsem otevřeně řekl panu Topolánkovi, že když ta jednání budou probíhat tím způsobem, jakým probíhají, tak o tom pochybuji," reagoval popuzený Paroubek v pondělí.

Předseda sociální demokracie veřejně ve sněmovně uznal jen to, že se "jednání zadrhávají". "Pánové měli lépe využít minulý týden," poznamenal obecně směrem k ODS.

Názor svého šéfa ctí i ministr Zdeněk Škromach: "Může to být jen kvůli bývalým trojkoaličním partnerům - nechtějí během několika dní obrátit. Ale také je možné, že nespěchají do vlády a chtějí, abychom my předložili rozpočet. A pak by mohli přijít a říct: tak když je to vámi předložený rozpočet, tak nám ho schvalte."

Topolánek tvrzení, že rokování blokuje jeho strana ostře odmítl: "To oni nespěchají, ne my. Chtěli jsme jednat."

Paroubkovy pondělní výroky pak ve sněmovně veřejně označil za možnou taktiku, na jejímž konci je snaha ČSSD sestavit vlastní vládu. "Pokud to souvisí s příslibem pana prezidenta věnovat (Paroubkovi) některý z dalších pokusů, tak tomu rozumím," prohlásil Topolánek.

Deníku Aktuálně.cz zároveň řekl, že vyjednávání o vládě a jejím programu pro nejbližší dny zrušila sama ČSSD. Sociální demokraté současně veřejně dali ODS ultimátum: Na jednání je čas do konce týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy