Klaus: Demisi vlády ODS přijmu

Simona Holecová
6. 10. 2006 11:22
Praha - Prezident Václav Klaus je rozhodnut ve středu příštího týdne přijmout demisi menšinové vlády Mirka Topolánka.

Ta nedostala na začátku týdne důvěru Poslanecké sněmovny.

Topolánkův kabinet se tak stal vládou s nejkratším funkčním obdobím v novodobé historii země.

"Samozřejmě demisi této vlády přijmu," řekl Václav Klaus, který se s šéfem ODS sešel mimořádně dnes o půl jedenácté.

Až Topolánek a jeho tým abdikuje, hodlá jej prezident pověřit řízením vlády do doby, než se k moci dostane vláda jiná. Podobně tomu bylo i po červnových parlamentních volbách. Když podal demisi kabinet Jiřího Paroubka (ČSSD), až do jmenování Topolánka premiérem řídil vládu stále šéf ČSSD.

Prezident dnes rovněž nastínil kroky, které chystá v následujících dnech.

"Předpokládám, že po demisi této vlády povedu kolečko jednání se stranami, které jsou zastoupeny v Parlamentu České republiky," uvedl Klaus.

Doplnil, že žádný další vážný krok - například výběr nového člověka, kterému svěří sestavení jiného kabinetu - nehodlá do voleb učinit. Doplňující volby do Senátu a volby komunální čekají republiku za čtrnáct dní.

"Komunální a senátní volby jsou natolik vážná věc naší země, že není možné je degradovat tím, že bychom se hodiny a dny před nimi pustili do nějakého razantního souboje na celostátní politické sféře. Nepředpokládám, že dojde v mezidobě k nějakému vývoji," řekl prezident.

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

Foto: Aktuálně.cz
  • Volby za dveřmi: Favority ODS a ČSSD
    Kdyby voliči v senátních obvodech volili úplně stejně jako v červnu, získali by občanští demokraté 16 mandátů a sociální demokraté 11 nových senátorů. Zkušenost z minulých let ukazuje, že strany zřejmě dostanou hlasů méně.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek
 

Právě se děje

Další zprávy