TOP 09 a ČSSD: Prezident nemá milosti rozhodovat sám

ČTK ČTK
18. 10. 2011 14:39
Milosti by podle některých politiků měl potvrdit i jiný orgán, například vláda
Foto: Jan Langer

Praha - Vládní TOP 09 chce kvůli podezření z uplácení změnit způsob udílení prezidentských milostí tak, aby je musel potvrdit ještě jiný orgán, například vláda či její pověřený člen, uvedli poslanci strany.

Sněmovna by podle nich o této změně měla diskutovat v rámci projednávání novely ústavy upravující pravomoci prezidenta v souvislosti s přímou volbou. Po takzvané kontrasignaci milostí volá i opoziční ČSSD, odmítá ji ale ODS.

Podle poslance a ústavního experta občanských demokratů Marka Bendy kauza údajné korupce při udělení milosti někdejší policistce Radce Kadlecové zavání účelovostí, protože se objevila těsně před sněmovním projednáváním přímé volby a možných změn v postavení prezidenta.

Věci veřejné se v této souvislosti obávají, že otevírání debaty o prezidentských milostech a dalších pravomocích může být záminkou pro krach parlamentních jednání o přímé volbě.

"Chceme diskutovat o podmínění udělení prezidentské milosti souhlasem jiného ústavního orgánu, například vlády či jejího pověřeného člena. Stejnou ústavní praxi zná Francie, Maďarsko či Rakousko. Podobná úprava platila ostatně i u nás za první republiky," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Otazníky vyvolávají i další prezidentské milosti

Na možnou korupci v souvislosti s prezidentskými milostmi poukázal v nejnovějším čísle týdeník Respekt. Podle něj existují dva svědci, kterým se někdejší policistka Radka Kadlecová svěřila, že prezidentská milost pro ni byla koupená.

Hrad takovou možnost vyloučil. Policie se začala případem zabývat, teprve se ale rozhodne, zda v této věci zahájí úkony trestního řízení či nikoliv.

"S velkým znepokojením vnímáme informace zveřejňované v souvislosti s udělenými prezidentskými milostmi," uvedl poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. Kromě případu Kadlecové podle něj vyvolávají zásadní otazníky i některé další prezidentské milosti. Hrad by podle TOP 09 měl důvody pro udělení milosti přesvědčivě vysvětlit.

"My nadále nesouhlasíme s kontrasignací prezidentské milosti," řekl Benda. ODS podle něj nechce měnit žádné prezidentské pravomoci. "Buď voličům věříme, pak neodebírejme prezidentské pravomoci, nebo jim nevěříme, pak je nenuťme k přímé volbě," řekl Benda.

Individuální pochybení při udělování milostí podle Bendy sice nelze vyloučit, jejich smyslem ale je, aby hlava státu mohla zpochybnit justiční rozhodnutí tam, kde se mu zdá příliš tvrdé. "O milostech se opakovaně mluvilo. Je s podivem, že se tahle kauza objeví těsně před tím, než má jít přímá volba do projednávání ve sněmovně," poznamenal.

Vicepremiérka a šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) řekla, že její strana by také do pravomocí prezidenta v návrhu na přímou volbu prezidenta už nechtěla zasahovat. "Když z toho vytáhnete jednu nebo dvě a začnete je měnit, tak se tím otevírají všechny a je to platforma pro nedohodu, je to způsob, jak to vůbec nedohodnout," sdělila. Odmítá prý akceptovat, že prezident by byl zkorumpovaný.

Poslanec ČSSD a vyjednávač strany o přímé volbě Jeroným Tejc řekl, že ho iniciativa TOP 09 "překvapuje i nepřekvapuje". "TOP 09 neotevírá toto téma, spíše přechází ke stanovisku, které my už dlouho prosazujeme," uvedl.

Jeho stranická kolegyně, místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová, pak Rádiu Česko řekla, že by institut prezidentské milosti  i zrušila.

„Milosti jako takové jsou určitou historickou fosílií. Měli bychom minimálně uvažovat o změně, ne-li o zrušení tohoto institutu. Kdybychom chtěli začít, tak bychom mohli začít třeba s tou kontrasignací," uvedla. 

Sociální demokraté kontrasignaci prezidentských milostí navrhnou jako součást svého pozměňovacího návrhu k přímé volbě. Ten bude obsahovat i další požadavky ČSSD na změny pravomocí prezidenta.

 

Právě se děje

Další zprávy