To ne já, to vláda, reaguje John na petici policistů

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
13. 2. 2011 14:15
Ministr vnitra Radek John odmítl osobní odpovědnost za škrty v policii
Radek John odmítá policejní petici
Radek John odmítá policejní petici | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Policejní odbory rozešlou v úterý policistům petici, ve které vyzývají k odstoupení ministra vnitra Radka Johna (VV) pro ztrátu důvěry.

Kritice John čelí hlavně proto, že nedokázal resortu zajistit dostatek peněz na mzdy a provoz.

Ministr ale dnes v České televizi odmítl, že by šlo o jeho osobní odpovědnost.

Odboráři už dříve avizovali, že pokud petice nebude úspěšná, nechají se inspirovat lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a přistoupí k podávání hromadných výpovědí.

Špatný adresát

"Petice má samozřejmě špatného adresáta. Musíte ji adresovat vládě. Radek John bojoval za platy i za peníze na provoz ministerstva vnitra a jako jediný na vládě vybojoval, že vnitro dostalo jako jediný resort navíc 2,2 miliardy," řekl v Otázkách Václava Moravce John.

Jiný ministr by peníze podle něj nesehnal. Zdůraznil, že žádal půl miliardy navíc, vláda mu je ale nedala.

Místopředseda policejních odborů Alexandr Burda v ČT ale také řekl, že spokojeni nejsou odboráři s Johnem osobně - kritizují jeho komunikační dovednosti, nebo to, že „jde jen po velkých rybách".

Tejc: John je vicepremiér

V debatě České televize Johnovy oponoval bezpečnostní expert opozice, poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Johnovi připomenul, že je zároveň vicepremiérem a šéfem klíčové koaliční strany Věci veřejné.

"Kdybyste řekl, že toto je pro mě nepřijatelné, protože to zlikviduje řadu činností u policie a povede to k obrovským problémům, tak ta koalice vás nemůže přehlasovat," řekl v neděli Tejc.

Policistů máme hodně

John se ale případných odchodů policistů nebojí, Česko podle něj má jako pozůstatek komunistického policejního státu nejvíc na počet obyvatel v Evropě: 430 mužů zákona na 100 tisíc obyvatel. Jak uvedl v Otázkách, počítá se snížením počtu policistů až na 40 tisíc. Tím podle svých slov získá peníze na opětovné zvyšování platů.

 

Právě se děje

Další zprávy