Tlustý znovu útočí: Topolánek chtěl uplácet starosty

Red Dom
20. 9. 2008 8:20
Rebelující poslanec nařkl i ministra Kalouska
Vlastimil Tlustý, poslanec ODS
Vlastimil Tlustý, poslanec ODS | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Spory a obviňování v ODS a ve vládě, které v posledních týdnech vyprovokovala hlavně kauza poslance Moravy, nemají konce.

Poslanec Vlastimil Tlustý (ODS) obvinil Mirka Topolánka a ministra financí Miroslava Kalouska z toho, že se pokoušeli uplatit starosty středočeských měst výměnou za jejich hlasy proti Tlustému na sněmu, kde se volil nový šéf kraje.

O Tlustého obvinění informoval server lidovky.cz. Topolánek i Kalousek něco takového ostře odmítají.

"Loni na podzim, když ve Středních Čechách probíhala soutěž o předsedu regionů, tak náměstek ministra financí Ivan Fuksa dostal od Kalouska a Topolánka k dispozici tři sta milionů na mimořádné investiční akce ve Středních Čechách," prohlásil v rozhovoru pro LN Tlustý.

"A měl je udělovat s jednou podmínkou. Dostanou je všichni, kteří budou vystupovat proti Tlustému," dodal.

Společně s Fuksou měl města objíždět i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, tvrdí Tlustý.

Nesmysl, tvrdí Toplolánek s Kalouskem

Topolánek Tlustého tvrzení odmítl. "To je absolutní nesmysl. Žádosti, které se na ministerstvu financí vyřizovaly, šly vždy standardní cestou. Do vnitřních sporů v ODS rozhodně vstupovat nechci," řekl Lidovým novinám.

Připomeňte si: Odhalení! Policie zkusila ovlivnit volby

Dotační tituly podle premiéra navíc ministr vůbec neřeší a Kalouskův náměstek Fuksa k tomu neměl vůbec žádnou pravomoc.

"Neobjížděl jsem jediného starostu a jedinou vesnici," brání se Fuksa.

Mrázkovy odposlechy ukazují i na Langera

Odhalování zákulisních politických praktik pokračuje i na další frontě. Deník Mf Dnes ve svém sobotním vydání vynesl další část policejních odposlechů zavražděného šéfa podsvětí, podnikatele Františka Mrázka.

Po Vlastimilu Tlustém se tentokrát do centra pozornosti dostal současný ministr vnitra Ivan Langer, který měl podle záznamů v roce 2000 lobbovat za zájmy Mrázkova spolupracovníka, realitního magnáta Luďka Sekyry.

Ministr vnitra tvrdí, že o spojení Sekyry s Mrázkem nic netušil.

Policejní odposlechy podnikatele Františka Mrázka se vynořily na světlo už před více než dvěma lety. Deník Aktuálně.cz tehdy informoval, že se odposlechy uniklé z policejních spisů staly součástí politického boje.

Policie vyšetřovala, kdo data na veřejnost vynesl. Nic ale nezjistila.

Odposlechy pocházejí z roku 2001 a monitorují kontakty Vlastimila Tlustého s podnikatelem Igorem Šafrankem, tehdejším blízkým spolupracovníkem bosse podsvětí Františka Mrázka.

 

Právě se děje

Další zprávy