Rakovník proti Topolánkovi: Tlustý by neměl odcházet

Kateřina Eliášová
16. 9. 2008 19:55
Poslanec se obhajoval před oblastní radou ODS
Vlastimil Tlustý míří v Rakovníku ke svým straníkům.
Vlastimil Tlustý míří v Rakovníku ke svým straníkům. | Foto: Ludvík Hradilek

Rakovník - Obhajoba Vlastimila Tlustého před oblastní radou ODS v Rakovníku včera skončila vítězstvím poslance, po jeho odchodu ze sněmovny i z ODS volá vedení strany i předseda Mirek Topolánek.

Místní politici se shodli na tom, že by poslanec neměl stranu opustit, ani by neměl složit poslanecký mandát. Přesto dostal Tlustý malou výtku.

"Považujeme tuto řízenou provokaci za neetickou a roli poslance Vlastimila Tlustého za nešťastnou," vyjádřila se ke kauze rakovnická ODS.

Ke složení mandátu vyzval Tlustého předseda ODS Mirek Topolánek i celé vedení strany. Místní oblastní rada se ale jejich požadavkem neřídila.

"Je to většinový názor oblastní rady. Ať špičky ODS přijdou na naše místní sdružení a přesvědčí jeho členy o tom, že by měl pan Tlustý odejít z ODS a klubu," řekl po jednání předseda místního sdružení ODS Rakovník Zdeněk Nejdl.

Rozhodne se v pondělí

Tlustý tak může být spokojen. Před novináře předstoupil s kamennou tváří a s jedinou větou.

"Já to dnešní jednání považuji za racionální a to usnesení za vyvážené," sdělil novinářům Tlustý.

Čtěte více: Tlustý je vyhazovu blíž než Morava. Aspoň podle stanov

Horké chvilky ho mohou čekat ještě v pondělí odpoledne, kdy zasedne místní sdružení Rakovník, které má jako jediné mandát zbavit Tlustého členství ve straně. Podle stanov ODS ale není Tlustého vyloučení jednoznačné.

"Já vím o čtyřech lidech, kteří jsou pro to, aby pan poslanec odstoupil. Ovšem neumím předjímat, jak se nakonec naše sdružení rozhodne," myslí si Nejdl. Nejdl zastává názor, že Tlustý by měl sám vyvodit z celého případu politickou zodpovědnost.

Přišel jsem říct pravdu

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý vysvětloval spolustraníkům v rakovnické oblastní organizaci, proč pomohl nastražit léčku, v níž uvízl jeho bývalý kolega ze sněmovny Jan Morava.

Tlustý předal novinářům nahrané fotografie, které ho zachycují jakoby in flagranti s milenkou a které pak reportéři naoko nabídli jako kompromitující materiál Moravovi. Ten projevil zájem, a tak na něm leží podezření, že chtěl vyděračský materiál využít.

Vlastimil Tlustý, jehož vyzval k rezignaci na místo ve sněmovně i v ODS premiér Topolánek, ani dnes neviděl na své účasti v aféře nic špatného.

"Jdu tam s fakty, které stojí jasně proti Topolánkově na hlavu postavené verzi," řekl, když krátce před čtvrtou odpoledne na schůzi ODS přišel.

Jen jsem se fotil

Tlustý, Topolánkův hlavní kritik ve straně, jde na jednání proto, aby jeho kolegové získali informace pro další rozhodování o jeho osudu.

Před schůzí poslanec zopakoval svoji verzi aféry: iniciátorem natáčení byl reportér Janek Kroupa, sám poslanec prý pouze odsouhlasil pořízení kompromitujících fotografií.

Že by sám zvažoval odchod ze strany, Tlustý kategoricky vyvrátil. "Já zásadně z žádných bojů neutíkám, to se o mně všeobecně ví," uvedl exministr financí a autor volebního daňového programu ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy