ČSSD má nový důvod, proč snížit daň na benzín. Krizi

Eva Benešová
6. 2. 2009 13:38
Původně prosazovali snížení kvůli vysokým cenám ropy
Ceny pohonných hmot by mohly klesnout.
Ceny pohonných hmot by mohly klesnout. | Foto: Reuters

Praha - Když loni atakovaly ceny benzinu závratných 35 korun, přišli sociální demokraté s návrhem zákona na snížení spotřební daně z pohonných hmot.

Od léta však ceny spadly takřka o třetinu, ČSSD se ale nápadu nechtějí vzdát. Snížit ceny za naftu a benzin je podle nich stále nutné, především kvůli finanční krizi.

"Navrhl jsem, že by mělo jít o dočasné opatření do konce roku 2010. V průběhu roku 2010 by se připravil další postup podle průběhu krize," vysvětlil dnes ve sněmovně stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) důvod, proč nechává návrh ve hře.

Podle předlohy by spotřební daň za litr benzínu měla klesnout o 2,50 koruny, u nafty o dvě koruny.

Kalousek: Poškodí to ekonomiku

Proti návrhu ČSSD razantně vystoupil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Upozornil, že přijetí zákona by mohlo snížit příjmy rozpočtu až o 18 miliard korun. "Pokud bude návrh přijat, poškodí českou ekonomiku. Navíc jejich odůvodnění nevychází ze současného stavu ekonomiky,"  reagoval na socialisty.

"Ten návrh byl nesmyslný už v době, kdy jste ho podávali," přitakával mu premiér Mirek Topolánek (ODS).

Podle Urbana by ovšem zmíněných 18 miliard zůstalo v kapsách lidí, kteří by je utratili za něco jiného. Chod ekonomiky by to tudíž podle něj nenarušilo.

Poslanci novou úpravu poslali do třetího čtení, a to navzdory vládním výhradám. Definitivně se tak rozhodne v následujících týdnech.

 

Právě se děje

Další zprávy