Svoboda o opencard: Imunitu nechci, nechám se vydat

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
10. 11. 2013 19:35
Zda zůstane v případě obžaloby poslancem, exprimátor ještě neví.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Žalobkyně v kauze Opencard zvažuje, že požádá Sněmovnu o vydání pražského exprimátora Bohuslava Svobody (ODS).

Vyšetřování případu, ve kterém je kromě Svobody obviněno dalších devět radních, se chýlí ke konci. Svoboda však zvolením získal imunitu, a pokud má jeho stíhání pokračovat, musí s tím souhlasit Sněmovna.

Svoboda tvrdí, že pokud dojde k obžalobě, bude hlasovat pro vlastní vydání. "Pokud ale budou obvinění tímto způsobem dál tlačena, tak nemá smysl v této zemi žít," říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: Zvolením za poslance jste získal imunitu. Co budete dělat, pokud dojde k obžalobě?

Bohuslav Svoboda: Já se v případě obžaloby imunity vzdám. K soudu půjdu strašně rád. Aby byl zažalován někdo, kdo s tím projektem nezačal, nenasmlouval to a smlouvy nevytvořil, mi připadá neuvěřitelné.

Takže byste hlasoval pro svoje vydání a doporučil byste to i straníkům?

Samozřejmě bych zvedl ruku pro svoje vydání. Jestliže budou ta obvinění tímto způsobem dál tlačena, tak nemá smysl v této zemi žít. Říkám to s vědomím toho, co a jak jsem učinil, s vědomím toho, jaký je důkazní materiál. Pokud tady budou taková rozhodnutí, tak povedu své děti k tomu, aby jely jinam.

Poslancem byste zůstal?

Ptáte se mě na věci, které nedovedu predikovat. Předpokládám, že i když dojde k obžalobě, tak soud nemůže rozhodnout o tom, že jsem vinen. Šlo by o konec rozhodování na magistrátech v celé zemi. Nikdo by nenašel odvahu pro něco zvednout ruku, ani když se zodpovědný radní zaručí za správnost a bude tam několik znaleckých posudků.

Ovlivní to příští komunální volby? Chcete kandidovat, případně jako pražský lídr?

Záleží na tom, jaký bude další vývoj. Nemám potřebu získat další řetěz. Nejsem žádný spasitel, nejsem Kristus, ale dal jsem si za úkol, že ODS pomůžu. Moje kandidatura by tedy musela být pro ODS prospěšná. Takže pokud bude potřeba, abych vedl kandidátku, abych kandidoval, nebo naopak nekandidoval, tak to udělám.

 

Právě se děje

Další zprávy