Po Schwarzenbergovi Kalousek? Logické, míní v TOP 09

Jakub Novák
10. 11. 2013 13:40
Kromě prvního místopředsedy Kalouska se nikdo z vedení strany do jejího čela nehrne.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Úřadující předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Aktuálně.cz přiznal, že by mohl v následujících letech, ještě před konáním nových voleb, předat své žezlo nástupci.

Následná sonda našeho deníku mezi členy nejužšího vedení (nově opoziční) parlamentní strany TOP 09 ukázala, že jediným jeho případným nástupcem je současný druhý muž strany Miroslav Kalousek - nikdo jiný o tento post zájem neprojevil.

"Zatím to není na pořadu dne, ale až se jednou Karel Schwarzenberg rozhodne již nekandidovat, tak samozřejmě budu kandidovat a budu si přát, abych měl také řadu protikandidátů," řekl Kalousek pro Aktuálně.cz.

Navzdory jeho přání však nikdo jiný podobné ambice prozatím nemá.

Spolustraníci jsou navíc přesvědčeni, že právě on by byl, jako současný první místopředseda, logickým nástupcem Schwarzenberga v čele TOP 09. "Přišlo by mi logické, aby se pan místopředseda Kalousek stal předsedou, určitě bude připravený stát se předsedou strany, kterou zakládal," míní místopředseda strany Pavol Lukša.

Kdo se hlásí?

"Ale myslím, že tam bude celá řada protikandidátů. Máme tu třeba paní kolegyni Langšádlovou, myslím si, že i pan exministr Heger bude určitě chtít promlouvat do těchto věcí; osobně si nemyslím, že to bude soutěž s jedním hráčem," dodává.

V tom se však Lukša zřejmě plete. "Nikdy jsem nepřemýšlela o tom, že bych byla předsedkyní. Ale vůbec to teď není aktuální téma, v tuto chvíli nás vede Karel Schwarzenberg," říká třeba Lukšou zmiňovaná stranická místopředsedkyně Helena Langšádlová.

"Na nějaké stranické posty se nebudu snažit dosahovat. Myslím, že v TOP 09 je řada lidí, kteří mají ambice na to, být v budoucnu dobrými politiky i na takovéto vrcholné úrovni - a já se mezi ně nepočítám," přidává se v tomto ohledu také exministr zdravotnictví a člen předsednictva Leoš Heger.

Oba se navíc také shodují v pohledu na to, kdo by měl být případným Schwarzenbergovým nástupcem. "Já si myslím, že Miroslav Kalousek by byl výborným předsedou," míní Langšádlová. "Myslím, že je to zcela určitě věc, která připadá v úvahu, protože on je velmi výrazná osobnost a velmi zkušený politik," říká zase k případnému Kalouskovu nástupnictví Heger.

"Korunní princ(ezna)"?

Jako přirozeného nástupce vidí Kalouska také místopředseda a někdejší Hegerův náměstek Marek Ženíšek. Právě jeho považuje Heger a spolu s ním i Lukša za jednoho z těch mladších politiků, kteří by v budoucnu mohli do fungování strany zásadně promlouvat.

"Co se týče mladších politiků, tak to nechci prognózovat v nějakém širším pohledu, ale řeknu to pouze jako příklad - dva roky jsem spolupracoval s Markem Ženíškem a pokládám ho za mimořádně schopného mladého člověka, který na to má ještě navíc cílené vzdělání," říká o něm Heger.

"Dobrým místopředsedou je určitě Marek Ženíšek - a záleží na něm a dalších mladších osobnostech, zda budou chtít zvednout hozenou rukavici," míní zase Lukša. Sám Ženíšek však zatím otázku zvedání hozené rukavice nijak neřeší.

"Doufám, že pan předseda svůj post za necelý měsíc na sněmu topky obhájí. Co bude třeba za další dva roky, každopádně neřeším," říká.

Pomyslnou hozenou rukavici by kromě něj mohli v budoucnu zvednout i další mladí politici. "Třeba v Praze máme dva nové mladé poslance, paní Markétu Adamovou a Jiřího Koubka, starostu Libuše. Uvidí se, jak se osvědčí," říká staronový poslanec a člen předsednictva TOP 09 Daniel Korte.

Mravní autorita

On, stejně jako všichni ostatní, však doufá, že otázka nástupnictví na postu šéfa strany nebude ještě několik let na pořadu dne.

"Samozřejmě si přejeme, aby byl Karel Schwarzenberg ochoten být předsedou co nejdéle, protože je jasné, že je svým způsobem nenahraditelný jakožto mravní autorita číslo jedna," konstatuje Korte.

Vyvrací však, že by TOP 09 stála pouze na osobě Karla Schwarzenberga a nebyla bez něho schopná dále fungovat.

"Strana prošla druhými volbami, kdy ukázala, že je životaschopná. Ačkoliv jsme měli nepopulární ministerstva, kde na našich ministrech ležela tíha nepopulárních reforem, tak byl obdržený výsledek více než dobrý. Když se podíváte na konkrétní individuální výsledky, tak třeba Kalousek získal ve Středočeském kraji největší počet preferenčních hlasů, takže myslím, že to vcelku dobře svědčí o naší budoucnosti," dodává Korte.

 

Právě se děje

Další zprávy