Sobotka zvítězil. Výkonný výbor ČSSD mu šel na ruku

Martina Machová Martina Machová
Aktualizováno 10. 11. 2013 20:23
Ústřední výkonný výbor pověřil Bohuslava Sobotku jednáním o nové vládě.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Reuters

Praha - Ústřední výkonný výbor sociální demokracie jasnou většinou zrušil dva týdny stará usnesení předsednictva, která vyzvala šéfa strany Bohuslava Sobotku k rezignaci a vyřadila ho z vyjednávacího týmu.

Zároveň rozhodl, že Sobotka je kandidátem strany na premiéra a povede vyjednávací tým ČSSD při jednání o vytvoření koaliční vlády. Ve vyjednávacím týmu ČSSD jsou kromě Sobotky ještě Milan Štěch, Alena Gajdůšková, Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek.

Podle Sobotky se v sobotu večer sejde vyjednávací tým ČSSD s vyjednavači hutí ANO a zítra také se zástupci KDU-ČSL. Jednání ČSSD - ANO začala v osm hodin večer v Průhonicích.

Výbor se dále usnesl, že mimořádný sjezd strany se zatím konat nebude. Potvrdilo se tak, že předseda si šel pro jistou podporu členů nejvyššího stranického orgánu mezi sjezdy. Neprošel však návrh na odvolání dvaceti členů předsednictva, kteří chtěli Sobotku po volbách odvolat.

Chovanec, který byl ve skupině „pučistů" jednajících v sobotu večer po volbách v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, svou účast ve vyjednávacím týmu okomentoval tak, že má nyní důvěru předsedy Sobotky. "Proto jsem tady," řekl na tiskové konferenci.

Lubomír Zaorálek se hlásí k tomu, že se snažil přesvědčit členy ÚVV o tom, aby sjezd nebyl. "Strana se intenzivně čtrnáct dní zabývala sama sebou a měla by se plně pustit do práce, proč nám lidé dali hlasy."

Bohuslav Sobotka pak v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v pondělí požádá prezidenta Miloše Zemana o schůzku. Uvedl rovněž, že první povolební setkání považuje spíše za informativní a nečeká, že by ho na něm hlava státu hned pověřila sestavením vlády. "Ta schůzka se v čase poněkud zdržela, já jsem počítal, že o ni požádám už v okamžiku, kdy byly známy volební výsledky," řekl rovněž.

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie zasedal v pražském hotelu Olšanka. Sobotka před začátkem jednání uvedl, že stále požaduje mimořádný sjezd strany. Podle některých jeho spojenců ale už není potřeba, a tak je velice pravděpodobné, že jeho návrh neprojde.

Sobotkovi vnitrostraničtí rivalové Zdeněk Škromach, Michal Hašek a Jeroným Tejc už totiž složili funkce a nové místopředsedy může dovolit i ústřední výkonný výbor.

Socialisté by se zároveň měli dohodnout, jak stvrdí podmínky o budoucí vládě, které tým v čele s předsedou dojedná. "Zda o podmínkách rozhodne ústřední výkonný výbor, nebo vnitrostranické referendum.

Předsedu ČSSD přišli před Olšanku podpořit jeho příznivci s transparenty, které jej označují za "svého premiéra". Hlavní řečník akce Jan Černý na ní vyzýval k zapojení do "politické práce" a "prohloubení důvěry obyvatel k sociální demokracii".

Všichni za Sobotkou

Mezi transparenty se ale objevily i takové, které označovaly za lháře místopředsedu ČSSD Milana Chovance, který se zúčastnil lánské schůzky s prezidentem, jako první o ní začal veřejně mluvit, ale od Sobotky získal "pardon".

"Myslím, že nelhal a je člověk, jenž dokázal přiznat chybu," reagoval Sobotka na dotaz Aktuálně.cz, zda je chovanec podle něj jako místopředseda strany důvěryhodný.

Během neděle by měl být rovněž znám celý nový vyjednávací tým ČSSD. Sobotka již nastínil, jaký by měl mít půdorys - tedy že by v něm měli být zástupci poslanců i senátorů.

Sobotkův blízký spojenec, senátor Jiří Dienstbier, pak před jednáním ÚVV  novinářům řekl, že je připraven stát se ministrem spravedlnosti, pokud bude tato nabídka na stole a ČSSD tento post získá.

Již během týdne řekl v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz další Sobotkův spojenec Lubomír Zaorálek, že mu Sobotka před volbami řekl, že s ním počítá na ministra zahraničí a že by případnou nabídku neodmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy