Švejnar se líbí, zní od komunistů i lidovců

Martina Macková, Iva Nachtmannová
6. 11. 2007 17:15
Na schůzky se vydal jen chvíli po příletu z USA
Dvě třetiny vlády a kandidát, za kterým nestojí ODS.
Dvě třetiny vlády a kandidát, za kterým nestojí ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zdaleka to neslíbili na pevno a Jan Švejnar zdaleka nemá vyhráno.

Za pár hodin, které od příletu v úterý dopoledne strávil v Praze, však renomovaný ekonom dokázal přitáhnout sympatie na svou stranu. O něco se přiblížil tomu, stát se faktickým vyzyvatelem Václava Klause v prezidentské volbě.

Švejnara, který žije převážně ve Spojených státech, kde přednáší na Michiganské univerzitě, v pátek nominovali sociální demokraté. Podporu mu přislíbila Strana zelených a dva menší kluby v Senátu - nezávislí a KOD.

V úterý se snažil zapůsobit na další nerozhodnuté. Tedy na komunisty a lidovce.

Na Jana Švejnara čekala obrovské klubko novinářů.
Na Jana Švejnara čekala obrovské klubko novinářů. | Foto: Ondřej Besperát

Komunisté: Postoj k radaru může vadit

Jednání zahájil Jan Švejnar v poslaneckém klubu ČSSD, poté se přesunul ke komunistickým poslancům.  "Bylo to seriózní jednání, padlo i mnoho otázek," řekl Švejnar po ostře sledované schůzce v klubu KSČM.

Klub i kandidát se zatím nedohodli na další schůzce, ani jedna strana ji však nevylučuje. "Pan Švejnar je vzdělaný člověk s rozhledem. Je otázka, jestli tato pozitiva stačí k funkci prezidenta. Já jsem ale nabyl dojmu, že mu lze věřit, jeho odpovědi byly velmi upřímné," řekl předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Podle Kováčika by u poslanců KSČM mohl vyvolat negativní postoj k Švejnarovi jeho americké občanství a také pozitivní postoj k radaru.

U rovného přístupu ke stranám komunisty Švejnar přesvědčil.

"Při volbě mezi dvěma profesory má mě má mírný náskok profesor Švejnar. Protože ODS má už dnes příliš mnoho ústavních funkcí a nepotřebujeme vládu jedné strany. Je evropštější a není tak konzervativní jako Václav Klaus," řekl Aktuálně.cz Jiří Dolejš, místopředseda KSČM.

Lidovci: Švejnar byl jak na univerzitě

Od komunistů jej Martin Bursík, šéf zelených, "eskortoval" za lidovci Jiřího Čunka. "Protože jednání probíhají už půl roku, jsem takovým průvodcem pana Švejnara," vysvětloval Bursík.

Ani lidovci po jednání nešetřili chválou, byť definitivní slovo, koho ve volbě podpoří, chtějí říci až v prosinci.

"Zásadně se s panem Švejnarem v ničem nerozcházíme. Nicméně budeme zvažovat, jak se k tomu postavit, teď je otázka na podporu předčasná," řekl Aktuálně.cz například místopředseda strany Marián Hošek.

Lidovcům se líbilo třeba to, že je Švejnar - narozdíl od stávající hlavy státu - proevropský. "Zajímal jsem se o jeho názory na budoucí  směřování Evropské unie a v tomto směru na mě působil velmi sympaticky a je skutečně potencionální proevropský kandidát, to je velmi významné," míní další místopředseda KDU-ČSL David Macek.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Jan Švejnar

  • liberální ekonom Jan Švejnar se narodil v roce 1952 v Praze
  • v roce 1970 z ČR emigroval nejprve do Švýcarska, odkud odešel studovat do Spojených států
  • vystudoval ekonomii na Cornellské a Princetonské univerzitě v USA
  • přednášel na třech univerzitách, dnes působí na Michiganské. Osm let vedl Institut Williama Davidsona při této univerzitě, nyní je ředitelem International Policy Center of Gerald a R. Ford School of Public Policy
  • působí jako poradce. V Česku radil Václavu Havlovi či Karlu Dybovi, v zahraničí je poradcem expertů Světové banky
  • když u Světové banky v roce 1976 začínal, poznal tu svou budoucí ženu Katherine Terrel. S ekonomkou má syna a dceru, žijí v univerzitním městě Ann Arbor.
  • v Česku spoluzakládal Centrum pro ekonomický výzkum a postgraduální vzdělávání při UK (CERGE), jehož je předsedou
  • v letech 1992-1999 působil jako ředitel Národohospodářského ústavu Akademie věd
  • v minulosti působil v dozorčích radách Českého Telecomu a Expandia Holdingu
  • v roce 2003 rezignoval na funkci člena dozorčí rady GE Capital Bank a stal se předsedou dozorčí rady ČSOB

Michaela Šojdrová, předsedkyně klubu lidoveckých poslanců, pak Švejnara označila za člověka, který by mohl být kandidátem křesťanských demokraůt. "Mám z toho velice dobrý dojem, pan profesor je člověk, který umí odpovídat na věci, které nás eminentně zajímaly. Od Evropské unie až po euthanasii. Pro nás to bylo zajímavé setkání," řekla Šojdrová.

Schůzku si pochvaloval i Švejnar: "Byla to velmi zajímavá diskuze, cítil jsem se úplně jako doma na univerzitě... Prošli jsme všechna možná témata a domluvili jsme se, že se sejdeme znovu."

ODS: Děkujeme, odejděte

Švejnarovi vyjádřil podporu i bývalý prezident Václav Havel. Švejnar je podle něj "člověk s ohromným mezinárodním rozhledem a zároveň s velkým smyslem pro sociální dimenzi" a proto představuje důstojného protikandidáta Václavu Klausovi.

Toho už nominovala ODS. Švejnar, pokud chce zvýšit šance na zvolení, by však potřeboval i několik hlasů od občanských demokratů.

Zatím není jisté, zda bude na klub ODS vůbec pozván. Mohl by totiž dopadnout jako Miloš Zeman před prezidentskou volbou v roce 2003 - tehdy jej občanští demokraté odmítli vyslechnout s poukazem na to, že je to zbytečné: Už svého kandidáta mají.

Kauza ČSOB

Někteří členové ODS - například ministr práce Petr Nečas - pak Švejnara úplně odmítají. Vadí jim jeho angažmá v dozorčí radě ČSOB. "Nevidíme důvod, proč naslouchat jednotlivých silným zájmovým finančním skupinám," kritizoval Nečas.

Švejnar se dnes proti takové rétorice ohradil: "Člověk jako já, který působí hlavně jako akademik, působí v mnoha správních nebo dozorčích radách - ať už jsou to neziskové organizace nebo ČSOB -  protože má určitou mírou nezávislosti, schopnosti kvalifikace a dodá přidanou hodnotou. Ve chvíli kdy by se stal ústavním činitelem, tak samozřejmě na tu funkci rezignuje. Já se divím, že vůbec prochází médií fáma, že bych na to nerezignoval," řekl Aktuálně.cz Švejnar.

Se členy klubu ODS by se rád sešel a vše jim vysvětlil: "Doufám, že mi k tomu dají příležitost."

 

Právě se děje

Další zprávy