Švejnar, Kořán, Karas ani Randák prezidentem nebudou

Domácí Domácí
6. 11. 2012 16:32
Kořánovi chybělo necelých 7000 podpisů, Karas neměl ani polovinu
Pavel Kořán a Jiří Karas.
Pavel Kořán a Jiří Karas. | Foto: Aktuálně.cz

Praha -  V poslední den, kdy je naposledy možno podat na ministerstvu vnitra prezidentskou kandidaturu, se definitivně odkryly karty, s nimiž budou moci v lednu hrát voliči při historicky první přímé volbě českého prezidenta.

Že nesehnali dostatečný počet podpisů, oznámili v úterý například podnikatel Pavel Kořán či někdejší lidovecký politik Jiří Karas.

Podpisy nesehnal ani Jan Švejnar, nestihl totiž získat deset senátorských hlasů.

O prezidentský post nebude nakonec bojovat ani bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. "Bohužel to nedopadlo," řekl Aktuálně.cz člen jeho týmu Karel Škácha.

Dodal, že se Randák ke všemu vyjádří nejpozději ve středu.

Podnikateli Pavlu Kořánovi, jednomu z uchazečů o prezidentské křeslo pro lednovou přímou volbu, nescházelo mnoho a během pouhého měsíce a výhradně za pomoci agitace na internetu málem pokořil potřebnou hranici 50 000 podpisů. Nakonec jich ale podle svých slov stihl jen 43 000.

"Během přesně měsíc trvající kampaně se podařilo sesbírat 43 252 podpisů. Potřebných 50 000 podpisů jsem sice bohužel nezískal, ale i tak považuji výsledek za velký úspěch," uvedl Kořán v prohlášení zaslaném ČTK.

Karas: Alespoň jsem upozornil na zabíjení nenarozených dětí

Jiřímu Karasovi se podařilo pod petici shromáždit pouze 20 tisíc podpisů. Nepovažuje to však za marnou práci, důležité podle něj je, že tím připomněl problematiku zabíjení nenarozených dětí.

"Nejedná se samozřejmě o mou osobu, nejdůležitější bylo vnést do obecné diskuse s prezidentskými kandidáty důležitá témata a hodnotové postoje. Ty tisíce lidí, kteří kandidaturu podpořili, si opět připomněly, že problematika zabíjení dětí před narozením a obecně absence spravedlnosti v naší zemi je naléhavé téma," uvedl na svých stránkách.

Zde také nepřímo podpořil lidoveckou kandidátku Zuzanu Roithovou. Kořán zase v prohlášení doporučil volit skutečně nezávislé kandidáty, "za kterými nestojí politické strany, sponzoři ani skrytí lobbisté".

Kořán: Političtí kandidáti, bývalí komunisté, to mají snazší

Jednapadesátiletý podnikatel Pavel Kořán je majitelem firmy LAO, která se zabývá laserovými a optickými systémy. Kandidovat se rozhodl poté, co případnou nominaci odmítl ekonom Milan Zelený, kterého podporoval. Jako prezident se chtěl zaměřit mimo jiné na potírání korupčního prostředí.

"Startovací podmínky nezávislého kandidáta jsou krajně nerovné oproti těm politickým, navíc bývalým komunistům," posteskl si na svých facebookových stránkách.

Obtížnou cestou nezávislého kandidáta nicméně úspěšně prošli třeba umělec Vladimír Franz, podnikatel Tomio Okamura či herečka Táňa Fischerová.

Mezi důvody, proč potřebné hranice podpisů nedosáhl, uvedl Pavel Kořán také pozdní rozjezd kampaně (5. října 2012), ignorování v oficiálních médiích, omezený rozpočet či nulový počet sponzorů.

 

Právě se děje

Další zprávy