Okamura podal kandidaturu. Za měsíc má 61 tisíc podpisů

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, Jana Černá
6. 11. 2012 13:40
Podmínky prezidentské kandidatury nyní splňuje 10 lidí, další ještě mohou přibýt

Praha - Zlínský senátor a podnikatel Tomio Okamura  v úterý upřesnil počet podpisů pod svou prezidentskou kandidaturou. Jejich konečný počet má být 61 500.  A jak zdůrazňuje Okamura, "za rekordní dobu necelého jednoho měsíce a bez jediného billboardu či tištěné reklamy".

Oznámil to těsně před podáním kandidatury na ministerstvu vnitra. Úterý je totiž posledním dnem podání prezidentské kandidatury.

Během pondělka podali svou kandidaturu výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz a předsedkyně strany Suverenita  Jana Bobošíková.

V úterý byla podána i kandidatura herečky Táni Fischerové. Její tým dobrovolníků stahoval petiční archy z jednotlivých měst a obcí až na poslední chvíli, takže ještě den před koncem termínu nevěděli, zda hranice 50 000 podpisů dosáhnou. Nakonec jich v úterý po obědě napočítali 72 600.

Kandidatruru tak dosud podalo 11 lidí.

V minulých týdnech už byli oficiálně nominováni místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, bývalý ekonomický ministr Vladimír Dlouhý, poslední úřednický premiér Jan Fischer, europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL), místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér Miloš Zeman.

Ministerstvo vnitra dostalo také přihlášku od inženýra Jiřího Kesnera, ale bez patřičné podpory.

Boj o Hrad vrcholí, projděte si kampaně kandidátů:

Historicky první přímá volba prezidenta v Česku se bude konat 11. a 12. ledna. Prezidentem se stane kandidát, který získá nadpoloviční většinu všech platných hlasů.

Pokud nebude zvolen nikdo, za čtrnáct dní se bude pořádat druhé kolo, do kterého postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z prvního volebního víkendu.

 

Právě se děje

Další zprávy