Švejnar nezískal podporu. Prováhal to, zní ze Senátu

Martina Machová Martina Machová
6. 11. 2012 16:00
Prezidentskou kandidaturu Jana Švejnara podpořilo jen devět senátorů
Jan Švejnar na prezidenta kandidovat nebude
Jan Švejnar na prezidenta kandidovat nebude | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jan Švejnar nakonec kandidovat opravdu nebude, ukázalo se už v posledních hodinách před vypršením úterní lhůty na podání přihlášky do lednové prezidentské volby.

"Zjišťovali jsme si informace a pan Švejnar kandidovat nebude," řekl v úterý deníku Aktuálně.cz senátor Jiří Čunek, který patřil mezi hlavní postavy ve sběru podpisů ve prospěch Švejnarovy kandidatury.

Nestihl totiž získat deset senátorských hlasů, které jej mohly mezi kandidáty pro přímou volbu prezidenta zařadit. Po zveřejnění skutečnosti, že se Švejnarova kandidatura chystá, totiž začali, podle lidí organizujících zatím největší překvapení prezidentských voleb, někteří podporovatelé couvat.

"Jsou za tím politické intriky, některým to bylo vysvětleno dost tvrdě," komentoval vývoj jeden ze zdrojů deníku Aktuálně.cz v době, kdy zbývaly do vypršení limitu k podání kandidatury ještě tři hodiny. V té době si již nebyl jistý ani úterními devíti hlasy. "Je dost pravděpodobné, že jsme jeden tímto ztratili, jednáme ale dál," popisoval situaci zmíněný zdroj.

Iniciátorům akce za Švejnarovo zvolení prezidentem došli "volní" poslanci. Z nezávislých, kteří jsou ve dvou malých senátorských klubech, totiž zbylí odmítli podepsat.

Například Jan Veleba vyjádřil podporu Miloši Zemanovi a přiznává, že se mu nelíbí ani Švejnarův závěrečný obrat.

Pro ekonoma z Michiganu odmítl podepsat kandidaturu i Leopold Sulovský z hnutí Ostravak. I on uvádí, že jeho kandidátem je někdo jiný, a nemíní své preference měnit. A opět - je to moc narychlo.

Bývalý poslanec za TOP09, dnes senátor Luděk Jeništa zase už dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi. "Nebylo by vhodné, kdybych dával hlas ještě někomu jinému," vysvětluje svůj postoj politik.

Jak již uvedl ve svém úterním vydání deník Insider, Eliška Wágnerová zase nechce podepsat jakoukoli kandidaturu, protože se domnívá, že jako novopečená senátorka na to nemá bez složení senátorského slibu právo.

Podle informací Aktuálně.cz pak lidé kolem Švejnara začali lovit i v řadách nezávislých kandidátů zvolených za jiné partaje. Oslovení Švejnarovými emisary potvrdil například někdejší ekonomův příznivec František Bublan. "Myslím, že to trochu prováhal. Kdyby oznámil kandidaturu dříve, hlas bych mu dal," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy