Svátek bez Zemana. Prezident v ústraní je unikát, vždy vystoupil nebo aspoň poslal zdravici

Adéla Skoupá Martina Heroldová Adéla Skoupá, Martina Heroldová
18. 11. 2016 18:20
Česko oslavilo výročí pádu komunistického režimu bez prezidenta, ten měl soukromý program na zámku v Lánech. Je to vůbec poprvé v historii, co byl prezident tolik v ústraní, ani za sebe neposlal promluvit žádného zástupce. Prezidentská kancelář namítá, že za Zemana položil květiny k Hlávkově koleji a ruzyňským kasárnám náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky, generál Jan Kaše.
Loni vystoupil Miloš Zeman na Albertově mimo jiné po boku Martina Konvičky.
Loni vystoupil Miloš Zeman na Albertově mimo jiné po boku Martina Konvičky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vůbec poprvé letos český prezident při výročí sametové revoluce nikde nevystoupil ani za sebe neposlal na žádnou ze vzpomínkových akcí zástupce se zdravicí. Tak to alespoň dělali jeho předchůdci v případě, že se akcí ke Dni boje za svobodu a demokracii nemohli sami účastnit.

“Pan prezident byl přímým účastníkem celé demonstrace 17. listopadu 1989, od Albertova až po Národní třídu. Letos se rozhodl věnovat tehdejším událostem tichou soukromou vzpomínku a dát tak prostor studentům a široké veřejnosti,” řekl Aktuálně.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz, proč zůstal prezident letos na zámku v Lánech.

Je podle něj úžasné, že při čtvrtečních vzpomínkových akcích a oslavách zaznívaly různé názory. “Byl to skutečný festival svobody,” řekl Ovčáček. Na některých sešlostech, jako třeba na Hradčanském náměstí, přitom lidé kritizovali právě prezidenta. Na Letné se zase sešli jeho podporovatelé. Na rozdíl od loňského roku, kdy před nimi Zeman přímo vystoupil na Albertově na pódiu s antiislamistou Martinem Konvičkou, se letos nikde neukázal.

Před třemi lety zaskočil Forejt, letos generál

Nebylo to však poprvé, co Miloš Zeman oslavy výročí sametové revoluce vynechal. Zatímco před dvěma roky odhaloval památník na Albertově, o rok dříve, na začátku svého prezidentského mandátu, nepromluvil na veřejnosti kvůli tomu, že se zotavoval ze zranění kolene.

Tehdy ale byli vidět alespoň jeho zástupci - poslal je položit věnce na pamětní místa. Ředitele protokolu Jindřicha Forejta k pamětní desce Jana Opletala před budovou Hlávkovy koleje, šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář zase položil květinu s prezidentskou stuhou k památníku na Národní třídě.

Mynář se však brání, že i letos poslal prezident zástupce. “Byli minimálně na Hlávkově koleji. Jestli to nebylo v době největšího mediálního humbuku, kdy se kladly věnce, myslím není podstatné,” řekl Mynář. Načež Forejt potvrdil, že se akce za prezidenta účastnil náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky, generál Jan Kaše, který položil květiny také k ruzyňským kasárnám.

Za Zemana však nikdo nepromluvil, ani se neukázal u památníku na Národní třídě. Jeho předchůdce Václav Klaus přitom vynechal veřejné akce jen jednou, to když v roce 2008 po návštěvě Irska odpočíval. Poslal však zástupce prezidentské kanceláře, aby za něj přečetl zdravici.

Václav Havel při příležitosti výročí sametové revoluce veřejně nevystoupil dvakrát, když trpěl zdravotními problémy.V roce 1996 se léčil s virózou a onemocněním dýchacích cest a jen pár týdnů nato mu odoperovali rakovinný nádor z plic. V roce 1997 zase strávil vzpomínkové dny v nemocnici kvůli zápalu plic. Na akcích ho zastupoval a vzkazy předával Ivan Medek.

 

Právě se děje

Další zprávy