Šumperská ČSSD vrací do politiky aktéra aféry Pytlík

Domácí Domácí
19. 11. 2011 13:52
Někdejší šéf sněmovny Vlček (ČSSD) se bude ucházet o senátorské křeslo.
Miloslav Vlček - loni na jaře takto oznamoval svou rezignaci na posty ve vysoké politice
Miloslav Vlček - loni na jaře takto oznamoval svou rezignaci na posty ve vysoké politice | Foto: Petr Protivánek

Loučná n. Desnou (Šumpersko) - Sociální demokrat Miloslav Vlček, někdejší předseda Poslanecké sněmovny, který musel loni před volbami kvůli aféře "Pytlík" odstoupit z kandidátky a odejít z vrcholné politiky, má nakročeno k návratu na politické výsluní.

Bude se ucházet o post senátora v obvodu Šumperk, který zahrnuje jesenický okres a část Šumperska. Tamní sociální demokraté na okresní nominační konferenci strany Vlčka vysílají do podzimních voleb 2012.

Vlček rezignoval na funkci šéfa sněmovny loni, když nebyl schopen vysvětlit uspokojivě kauzy dotací a půjček.  Jeho bývalému poradci Petru Vrtalovi totiž poslanci schválili 25 milionů korun na neziskové sportovní centrum, peníze ale skončily v luxusním hotelu.

Vlček prý poslance osobně přesvědčoval, aby dotaci schválili. Vlček také splatil půjčku přes milion korun v hotovosti, což odporuje zákonu (peníze přinesl, jak říkal, v pytlíku). V soudních řízeních byl následně očištěn.

Volební obvod Šumperk nyní v Senátu patří Top 09, senátorem tu je Adolf Jílek. V dalších volbách ale Jílek kandidovat nechce.

ODS má za horkého favorita na svého kandidáta místostarostu Jeseníku Petra Procházku. O post se zřejmě bude ucházet i starosta Šumperka Zdeněk Brož (Nezávislá volba), kterého navrhují lidovci.

 

Právě se děje

Další zprávy