Jak mocný bude Kalousek? I na tom se pakt o vládě drolí

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
24. 6. 2010 16:30
ODS chce omezit kompetence ministra financí
Miroslav Kalousek touží po "svém" ministerstvu
Miroslav Kalousek touží po "svém" ministerstvu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zprvu ambiciózní plán rodící se trojkoalice mít do konce tohoto týdne jasno o rozdělení křesel ve vládě dostává postupně trhliny.

"Určitě se shodneme do konce týdne, jen nemáme jasno, který to bude," glosoval to v kuloárech předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Jako dosud největší problém se ukázal spor o pravomoce ministra financí. Post má připadnout TOP 09, ale ODS navrhuje část agendy tohoto úřadu přesunout pod ministerstvo průmyslu a obchodu a další ministerstva.

"Trojkoalici" už tlačí čas, vláda Jana Fischera je připravena už v pátek ráno podat demisi. "Pevně věříme, že tato demisní fáze nebude dlouho trvat," uvedl dnes dosluhující premiér.

6+5+4 navrhly Věci veřejné

Zpět k vyjednávání o nové vládě. V tuto chvíli je jasný jen poměr sil.

Dohodu o křeslech ve vládě, která ve středu večer nečekaně vyplula na povrch - tedy šest křesel pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro Věci veřejné, navrhly právě Věci veřejné. Aktuálně.cz to potvrdil jejich předseda Radek John.

Padlo tak původní schéma, které prosazovala ODS - 7+5+3, i to, které navrhovala TOP 09 - 5+5+5.

Kdo rozdělí místa v dozorčích radách?

Ačkoliv představitelé všech tří stran stále hovoří o dolaďování programových průniků, v zákulisí už bojují o jednotlivá ministerstva. Oficiální informace nejsou, vyjednavači pod slibem anonymity nicméně obsah schůzek komentují.

TOP 09 opakuje středeční stanovisko svého předsedy Karla Schwarzenberga. Tedy že narýsovaná dohoda bude platit pouze v případě, že se resorty rozdělí podle významu tak, aby TOP 09 měla ve vládě stejnou váhu jako ODS.

Hraje se o klíčový resort ministerstva financí, které chce TOP 09 pro Miroslava Kalouska. ODS by ale ráda, aby úřad ztratil jednu ze svých významných kompetencí - možnost jmenovat členy dozorčích a správních rad podniků se státní účastí. Platí to například pro ČSA, ČEZ, Letiště Praha nebo České dráhy.

Kdo by mohl usednout v nové vládě

Premiér - ODS
Petr Nečas

Ministr zahraničí - TOP 09
Karel Schwarzenberg

Ministr financí - TOP 09/ODS
Miroslav Kalousek nebo ODS (Martin Kocourek, Pavel Drobil)

Ministr práce a sociálních věcí - TOP 09/ODS
Miroslav Kalousek nebo Ludmila Müllerová

Ministr pro místní rozvoj - TOP 09/VV
Vít Bárta, Jiří Besser

Ministr obrany - ODS
Alexandr Vondra

Ministr vnitra - VV/ODS
Radek John, Rudolf Blažek, Alexandr Vondra

Ministr dopravy - ODS/TOP 09
Petr Bendl, Pavol Lukša

Ministr průmyslu a obchodu - ODS/TOP 09
Pavel Drobil, Jaromír Drábek

Ministr zdravotnictví - ODS/TOP 09  
Dana Jurásková, Marek Šnajdr nebo Boris Šťastný, Rudolf Zajac

Ministr školství - TOP 09/VV
Jan Vitula nebo Josef Dobeš

Ministr životního prostředí - TOP 09/ODS
Bedřich Moldan, Václav Mencl
 

Ministr zemědělství - TOP 09        
Pavol Lukša  

Ministr spravedlnosti - ODS/VV
Jiří Pospíšil, Rudolf Blažek, Karolína Peake

Ministr kultury - TOP 09/VV
Karolína Peake

"Dosavadní stav není logický, ta pravomoc přešla na finance před pár lety po zániku Fondu národního majetku," řekl Aktuálně.cz člen vedení ODS. Právo jmenovat tyto členy by přešlo na jiná ministerstva, pod která jednotlivé podniky patří. Tedy hlavně na silné ministerstvo "hospodářství" (průmysl a obchod), jak to prosazuje ODS.

"Logické by bylo, aby pod ministerstvo hospodářství spadal i resort dopravy, o tom už ale ODS neuvažuje," rýpl si do koaličního partnera politik z TOP 09.

Jestliže finance připadnou Miroslavu Kalouskovi, pak na hospodářství (jak je pracovně nazýván resort průmyslu a obchodu) je připraveno místo pro nového místopředsedu ODS Pavla Drobila.

Práce a sociální věci? Díky, ne

ODS má zatím podle kuloárových informací šanci získat právě silné ministerstvo hospodářství, dále justici (pokud nezíská vnitro), zdravotnictví, jedno ze "silových" ministerstev - tedy obranu nebo vnitro, a také dopravu.

TOP 09 chce zahraničí pro Karla Schwarzenberga, dále finance pro Miroslava Kalouska a nárokovat si bude i ministerstvo pro místní rozvoj. Pokud by ale TOP 09 dostala finance, občanští demokraté by jí rádi dali i ministerstvo práce a sociálních věcí, tedy horké křeslo v době reforem, kde se bude rozhodovat o hodně nepopulárních krocích.

"To bych nespojoval," prohlašuje vlivný člen TOP 09. "Má to logiku to spojit. Ať ukážou reformní étos," prohlašuje naopak ODS. Pravdou je, že právě o tento post "rvačka" není.

Věci veřejné se zatím stále nevzdaly myšlenky na vnitro, i ony by pod sebe rády dostaly místní rozvoj, ale také školství.

 

Právě se děje

Další zprávy