Vyjednavači začali dělit posty ve vládě a už to skřípe

Kateřina Eliášová
22. 6. 2010 11:25
Trojkoalice se neshodla, jak si rozdělí ministerstva. Klíč je zatím 7 - 4 - 3
Doteď se jednalo o programu. PO kongresu ODS přišla řada na dělení vládních postů
Doteď se jednalo o programu. PO kongresu ODS přišla řada na dělení vládních postů | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vyjednavači o nově vznikající vládě už vedle programu řeší také rozdělění křesel. Podle informací Aktuálně.cz se ovšem dosud neshodli ani na tom, kolik jich každá strana získá.

Jasno by mohlo být do čtyř dnů. Jisté místo má pouze Petr Nečas v roli premiéra, shodly se všechny tři strany hned v první den společného jednání.

Lídr ODS teď čeká na to, až jej prezident oficiálně jmenuje premiérem s pověřením sestavit vládu. Mohlo by to být už tento týden, kdy se na ustavujícím zasedání sejde sněmovna a dosavadní vláda Jana Fischera by pak měla podat demisi.

Kolik bude křesel?

Původně navržený klíč sedm křesel (včetně premiéra) pro ODS, čtyři pro TOP 09 a tři pro Věci veřejné se nelíbí menším stranám.

TOP 09 požaduje paritu, tedy stejný počet křesel s ODS. Vzhledem k tomu, že by formující se koalice ráda omezila počet členů vlády na 14 včetně premiéra, jako ideální se prý TOP 09 jeví tento model: 5 křesel pro ODS, 5 pro TOP 09 a 4 pro Věci veřejné. Ty poté oznámily, že chtějí stejný počet postů ve vládě jako TOP 09.

ODS chce být tahounem reforem

Po víkendovém kongresu ODS je jasné, že nejsilnější koaliční strana se nebude chtít vzdát tak lehce ministerstva financí. Doteď se počítalo s Miroslavem Kalouskem z TOP 09, který už tento resort řídil v Topolánkově vládě. Problém je, že ODS nemá tak silného kandidáta.

ODS chce být vnímána jako nositelka reforem, i proto bude usilovat o ministra práce a sociálních věcí a taky o zdravotnictví.

Další jistotou jsou křesla pro předsedy stran: Karel Schwarzenberg zamíří s největší pravděpodobností na ministerstvo zahraničních věcí, s Radkem Johnem se zatím počítá na vnitru.

Jisté místo ve vládě mají i čerstvě zvolení místopředsedové za ODS Alexandr Vondra, Pavel Drobil a Jiří Pospíšil. Pavel Blažek ministerský post nechce. Pokud by do vlády chtěla Miroslava Němcová, dostala by šanci. Jejím působištěm však bude spíše Poslanecká sněmovna, je kandidátkou na její předsedkyni. Rozhodne se v úterý na první schůzi nové sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy