Státní zástupce Grygárek popřel slova o rezignaci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
12. 12. 2011 21:20
Šéf pražských žalobců Mečl ale trvá na tom, že mu Grygárek rezignaci přislíbil
Stanislav Mečl (v popředí).
Stanislav Mečl (v popředí). | Foto: ČTK

Praha - Mezi dočasným šéfem Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) Stanislavem Mečlem a jeho náměstkem Liborem Grygárkem se v pondělí rozhořel spor.

Mečl nejprve řekl, že ho Grygárek informoval o svém úmyslu rezignovat na funkci státního zástupce. Grygárek to ale vzápětí v České televizi popřel a řekl, že rezignovat nehodlá.

Šéf VSZ ale trvá na svém, Grygárek podle něho lže. Odteď s ním tak chce komunikovat pouze písemně.

Mečl minulý týden vyzval Grygárka k rezignaci na funkci svého náměstka kvůli kontaktům s lobbistou Romanem Janouškem, Grygárek to však tehdy odmítl.

Výzva k rezignaci souvisela s podezřením, že v době, kdy měl Grygárek na starosti úsek trestního řízení, zabývalo se vrchní státní zastupitelství pěti případy, které se k Janouškovi vztahovaly.

Grygárek mu však tehdy řekl, že nevidí ke své rezignaci důvod. Grygárek pak sdělil, že státní zastupitelství nikdy nevedlo proti Janouškovi trestní řízení. "Toto považuji za rozhodující pro kontakty státního zástupce s jakoukoli osobou," uvedl v tiskovém prohlášení. Mečl mu prý nepředložil žádné důkazy o jeho pochybení nebo neprofesionálním jednání.

Grygárek patří mezi žalobce, kteří by mohli čelit případným kárným žalobám kvůli postupu v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Pokud by se tak stalo a Grygárek by odešel z řad státních zástupců po podání kárné žaloby, muselo by se kárné řízení podle Mečla zastavit. Pokud by Grygárek přestal být státním zástupcem ještě předtím, kárná žaloba by ani nebyla podána.

 

Právě se děje

Další zprávy