Sobotka se opřel do Ovčáčka a Zemana kvůli výroku o třetí říši. Rozdělujete společnost, napsal

Kateřina Frouzová ČTK Kateřina Frouzová, ČTK
29. 9. 2017 14:19
Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi se nelíbí výroky prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, v nichž EU přirovnává k nacistické říši Adolfa Hitlera. Podle něj se mluvčí i Miloš Zeman takto pokouší zviditelnit, uráží oponenty a snaží se rozdělit společnost.
Vztah prezidenta a Sobotky je v krizi již několik let. Jejich rozpory se vyhrotily letos na přelomu května a června.
Vztah prezidenta a Sobotky je v krizi již několik let. Jejich rozpory se vyhrotily letos na přelomu května a června. | Foto: ČTK

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na Twitteru ostře obul do prezidenta Miloše Zemana i jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. Podle něj oba dva rozdělují společnost, což Česku škodí. "Jaký prezident, takový mluvčí. Ovčáček je jen šikovný nástroj Zemana pro zviditelňování, urážení oponentů a rozdělování společnosti," vytýká premiér Hradu. 

Roztržku, která běží na sociálních sítích, odstartoval Ovčáček, když na facebookovém profilu kvůli sporu o českou variantu rumu přirovnal Evropskou unii k hitlerovské třetí říši. "Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!" uvedl. Mluvčí Hradu tím rozčílil mnoho tuzemských politiků, podle nich překročil hranici, navíc způsobil rozruch i v zahraničních médiích: výroku si všimly zpravodajské agentury Reuters i DPA.

Výtky přitom Ovčáček nepovažuje za oprávněné, naopak byl později ve svých výhradách proti EU ještě ostřejší. "Co bude příště? Zakážou nám dýchat, protože vzduch bezesporu obsahuje škodlivé látky? Je zcela jednoznačné, že poškozována a ponižována je ČR," odpověděl na dotaz Aktuálně.cz. Sám prezident Zeman přitom patří mezi politiky, které EU spíše podporují.

Ovčáček narážkami na tuzemák upozorňoval na to, že Evropská komise chce jednat o složení rumového aroma, jež se k výrobě nápoje používá. Podle některých vědeckých testů totiž používaná tresť může obsahovat zdraví škodlivé látky.

Vztah prezidenta a Sobotky je v krizi již několik let. Jejich rozpory se vyhrotily letos na přelomu května a června. Tehdy na společné tiskové konferenci Zeman mával na předsedu vlády holí, přijal demisi vlády, kterou mu ovšem Sobotka nepředal a ani nechtěl předat, a pak odešel během jeho projevu.

Status Jiřího Ovčáčka o tuzemáku.
Status Jiřího Ovčáčka o tuzemáku. | Foto: Facebook Jiřího Ovčáčka

Zeman před volbami opakovaně a ostře kritizuje sociální demokracii. Naopak premiér se proti hlavě státu veřejně vymezuje ojediněle.

Telička: Bordel na Hradě

Ve své kritice nebyl Sobotka sám. Podobně se vyjádřilo i české zastoupení Evropské komise, která jako "Údajná říše EU" Ovčáčkovi doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy.

Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na Twitteru dění na Hradě slovem bordel. "Mluví jménem prezidenta - eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi," napsal. Později ještě podotkl, že pokud je Unie Říší, pak je Zeman coby hlava členského státu Říše de facto kolaborant. "A Ovčáček pro něj dokáže dělat," dodal.

"Je to další ostuda v řadě, která nás ve světě poškozuje, zvlášť, když se proti tomu jeho šéf neohradí a nevyhodí ho. Mluví tak tady za hlavu státu," komentoval Ovčáčkova slova místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ovčáček si podle něho nevidí na špičku nosu. "Je nekompetentní a demagog," soudí.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se na Hradě zřejmě rozhodli posouvat obraz Česka nejen na východ, ale zkouší také, jak hluboko se dá klesnout. "Je to samozřejmě další nepřijatelný úlet pana Ovčáčka. Nemá smysl se nad tím ani pohoršovat," řekl Kupka.

Europoslankyně KSČM Kateřina Konečná uvedla, že Ovčáčka už déle nevnímá jako mluvčího prezidenta, je spíš podle ní mluvčím sebe sama. "Srovnávat EU se třetí říší může pouze ten, který na základní škole prospal velmi mnoho hodin dějepisu a nevidí rozdíl mezi plynovou komorou, která měla zabíjet, a naopak ochranou spotřebitele před škodlivými látkami," uvedla.

Okamura: Jsme ve spárech čtvrté říše

Evropská unie má podle místopředsedy KDU-ČSL Ondřeje Benešíka sice daleko k dokonalosti, ovšem vyvolávají se podle něho zbytečné vášně. Pokud má Ovčáček indicie, že někdo zneužívá unijní instituce, aby poškodil české producenty, měl by s nimi podle Benešíka přijít. "Pokud říká svůj názor, aby zaujal, je to naprosto nepatřičné," řekl.

Okamura však uvedl, že EU je propojením států a nadnárodních korporací, které ve skutečnosti Brusel řídí. Je podle něho potlačována národní suverenita, svoboda slova mizí a nepřátelé Bruselu jsou dehonestováni, denně přibývají zákazy, příkazy a byrokracie. "Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět - ano, jsme ve spárech čtvrté říše," soudí Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy