Volby by podle průzkumů vyhrálo ANO. Za nimi jsou koalice Spolu a Piráti se starosty

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 9. 2021 21:36
Hnutí ANO 32,4 procenta hlasů. Trojkoalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 20 procent. Dvojkoalice Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí 18 procent. Tak by podle aktuálního průzkumu agentury STEM pro stanici CNN Prima News nyní dopadly sněmovní volby. Stejné pořadí přineslo i šetření pro Českou televizi, ANO v nich ale nevede tak výrazně.
Průzkum agentury STEM pro stanici CNN Prima News z přelomu srpna a září
Průzkum agentury STEM pro stanici CNN Prima News z přelomu srpna a září | Foto: Aktuálně.cz

Vládní hnutí ANO v poslední době posiluje svou pozici na první příčce. V předchozím průzkumu, který společnost STEM provedla před měsícem, získalo zhruba 31 procent hlasů, koalice Spolu téměř 22 procent a Piráti se starosty skoro 19 procent. V šetření z konce června se přitom nejsilnější politické uskupení těšilo přízni jen 27 procent voličů, zatímco tehdy druzí Piráti a starostové nasbírali 24 procent. V průzkumu z dubna dokonce ještě tato dvojkoalice vedla se ziskem 27,9 procenta.

Podle měření STEM posiluje také hnutí Svoboda a přímá demokracie - za poslední měsíc si polepšilo z 11,2 na 11,8 procenta. Mírně naopak klesla podpora komunistů z 5,8 na 5,4 procenta. Pod pěti procenty nutnými pro zisk křesel ve sněmovně dále zůstává sociální demokracie. Do dolní komory parlamentu by se pak nedostala ani uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci, Přísaha nebo Volný blok.

Aktuální průzkum prováděla agentura STEM v době od 31. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1014 lidí.

Česká televize v neděli večer zveřejnila šetření, které pro ni připravila společnost Data Collect. Ta se dotazovala 1200 respondentů v období od konce srpna do 8. září. Podle jejích výsledků by hnutí Andreje Babiše získalo 25 procent hlasů (a polepšilo by si tak od posledního - červnového - měření o 4,5 procenta). Koalici spolu přiznává Data Collect podporu 22 procent (tedy o 2,5 procenta více, než minule) a koalici Piráti a starostové 21 procent (propad o 4,5 procenta) voličů.

Jiná čísla než agentuře STEM vycházejí Data Collectu i pro SPD - konkrétně jí aktuálně předpovídá podporu 9 procent, což je o 1,5 procenta méně, než v červnu. Na svém zůstali pouze komunisté, kterým společnost v průzkumu pro Českou televizi shodně naměřila dvakrát po sobě 5,5 procenta. Ostatní strany by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny nepřekonaly.

Hlasovat o novém složení Poslanecké sněmovny budou Češi už za necelý měsíc, 8. a 9. října.

 

Právě se děje

Další zprávy