Sněmovna před cílovou rovinkou: 13. důchody nebudou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 4. 2010 9:30
Co už poslanci jistě nestihnou? Přímou volbu prezidenta ani zvýšení rychlosti na dálnicích
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Současné Poslanecké sněmovně odtikávají poslední dny.

V půlce dubna skončila schůze, která měla být do voleb poslední. Socialisté nicméně požádali o svolání mimořádné schůze, a to těsně před volbami 18. května. Ty se konají poslední květnový víkend.

Poslanci se budou snažit prosadit normy, které by mohly na poslední chvíli ještě přilákat hlasy voličů. Ostatně politické strany se netají tím, že právě sněmovna je - zejména před volbami - vhodnou arénou pro výměny názorů a atakování protivníka.

Sejdeme se ještě kvůli matkám

Ve vzduchu visí opětovné zvýšení mateřského příspěvku. Poslanci sice teď přehlasovali veto Senátu, oprávněně se ale čeká, že zákon bude vetovat i prezident.

Sociální demokraté chtějí rovněž projednat i loterijní zákon, pokud by ho poslal zpátky do sněmovny Senát.

Na 13. důchody zatím zapomeňte

V tuto chvíli je už naopak jasné, že tato sněmovna už neprosadí tzv. 13. důchody, ani zrušení poplatků u lékaře.

Poslanci nestihli doprojednat ani změny na silnicích - rychlost na dálnici se tak zvyšovat nebude a chodci dál nebudou mít na přechodech absolutní přednost.

Pod stůl spadne i senátní návrh, aby se uznaly zásluhy účastníků i protikomunistického odboje a aby tito lidé získali příspěvek jako ostatní odbojáři.

Ústava se měnit nebude!

Definitivně padají v tomto volebním období pod stůl ústavní změny: poslanci už neprosadí změnu v Nejvyšším kontrolním úřadě, která měla na jedné straně dát NKÚ pravomoci kontrolovat i hospodaření krajů, ale zároveň by omezila pravomoc prezidenta NKÚ navrhovat členy kolegia.

A občané se, navzdory letitým slibům napříč politickými stranami, nedočkají ani možnosti volit prezidenta republiky přímo. Poslanecký návrh tentokrát skončil těsně před finálním sněmovním čtením. Ne že by ale na něj neměli poslanci dost času - ve sněmovně leží od října 2007.

Nestihl se ani návrh, který předložila ještě Topolánkova vláda v únoru 2009.

Dojde na kauzu "Íčko"?

Ve vzduchu ještě visí možné mimořádné schůze. O jedné mluvila ČSSD, která na ní chtěla probírat Ivana Langera. Chtěla, aby na ní vystoupil bývalý elitní policista Karel Tichý a objasnil před celou sněmovnou svůj pohled na vazby poslance Langera na zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka.

Foto: Ludvík Hradilek

ODS to ale odmítá a žádá zveřejnění celého spisu Krakatice o Františku Mrázkovi.

A jednu mimořádnou schůzi chtěla ještě Fischerova vláda. Zatím jí ve sněmovně neprošel návrh na doplnění české vojenské mise v Afghánistánu, zatímco Senát už posílení vojenské účasti o radiolokátory a další vojáky schválil.

Ve sněmovně ale radiolokátory narazily na odpor ČSSD. Ministr obrany tedy začal návrh předělávat tak, aby do Afghánistánu odletěli spíše instruktoři pro výcvik afghánských policistů a vojáků. V tuto chvíli se ale zdá, že tento nápad už vláda opustila.

 

Právě se děje

Další zprávy