Mateřská, nemocenská, důchody. To už poslanci nestihnou

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 3. 2010 16:55
Přehlasovat Klausovo veto ještě sněmovna stihne. Dokonce několikrát
Děláme ještě, co můžeme
Děláme ještě, co můžeme | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Začátkem června, 5 dní po květnových volbách, končí mandát současné Poslanecké sněmovny. To ovšem neznamená, že by poslanci ještě nemohli nebo nechtěli změnit řadu věcí, které se týkají našeho běžného života.

Něco už zcela jistě nestihnou, něco možná ano - a něco se jim na poslední chvíli už podařilo. Každopádně nás čeká ještě pár kol politického souboje.

V tuto chvíli je jisté, že poslanci ještě vyjdou vstříc zejména dopravním odborům a jejich zaměstnavatelům a s konečnou platností prosadí snížení daní u zaměstnaneckých výhod, jako jsou stravenky nebo režijní jízdenky na dráze. Na dubnové schůzi pohodlně stihnou přehlasovat veto prezidenta republika, které už Václav Klaus ohlásil.

Stejně tak prosadí možnost uspořádat krajské referendum. Už přehlasovali Senát, který zákon odmítl. Pokud by ho zamítl i prezident, mají poslanci opět čas i toto veto překonat.

Na poslední chvíli definitivně prosadili zákaz prodeje ruzyňského letiště v Praze - v tomto případě už prezidenta přehlasovali.

Velmi pravděpodobně ještě prosadí i snížení podpory elektřiny ze slunce, u které neúměrně narostly zisky majitelů fotovoltaických elektráren, tím pádem vzrostla i výroba, což už způsobilo problémy v přenosové soustavě. Dohodli se na tom s vládou a žádná strana nemá zájem tento návrh blokovat.

S nemocenskou raději nepočítejte

Naopak téměř jistě neprojdou návrhy levice jako je mimořádný příspěvek k důchodu (nepřesně nazývaný jako 13. důchod), zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo návrh platit nemocenskou znovu i v prvních třech dnech nemoci.

Levice by je musela prosadit v závěrečném hlasování ve sněmovně do konce příštího týdne. Pak už sněmovna v tomto složení nestihne přehlasovat veta Senátu a poté prezidenta. Tím tyto návrhy zřejmě definitivně padají pod stůl.

ODS neustále opakuje, že znovu použije obstrukce. "Budeme dál bránit přijetí populistických předvolebních zákonů," prohlásil znovu toto pondělí předseda občanských demokratů Mirek Topolánek.

Levice se naoko nevzdává a tvrdí, že k překonání veta Senátu nebo prezidenta může svolat mimořádné schůze poslanců. Mimořádné schůze jsou ale problém: ODS tvrdí, že jednací řád zakazuje hlasovat na mimořádných schůzích o vetovaných zákonech.

"To je jejich výklad," kontruje předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka. "Organizační výbor může svolat ještě další řádnou schůzi, případně použijeme schůze mimořádné."

"V tom případě by takto přijaté zákony skončily u Ústavního soudu," hrozí ale předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

I přes tuto přestřelku se ale zdá, že už ani levice příliš nepočítá s tím, že by příspěvek důchodcům nebo zrušení zdravotnických poplatků prosadila. ČSSD už ostatně obě témata využila v předvolební kampani a slibuje prosadit je po volbách.

Foto: Ludvík Hradilek

Damoklův meč nad vyšší mateřskou

Otazník se ovšem vznáší i nad zvýšením mateřského příspěvku. Senát zákon posoudí až 24. března. Pokud ho zamítne, stihnou poslanci jeho verdikt přehlasovat. Případné veto prezidenta by ale překonat už zřejmě nestihli.

Parlament může klidně ještě do voleb změnit pravidla na silnicích, na akciových trzích, v médiích nebo i upravit Ústavu. Pokud Senát ani prezident nebude později proti, stačí poslancům jejich úplně poslední schůze, aby prosadili svou vůli.

Platí to o pravidlech na silnicích - nově by se přestupkem mohlo stát i to, že řidič nepustí, byť na poslední chvíli, chodce na přechodu. Zatímco teď ho nesmí "ohrozit", napříště by ho nesměl "ohrozit nebo omezit".

Platí to o dálničních znánmkách - poslanci mají na stole návrh, který by zrušil plánovaný přechod na elektronické viněty namísto dnešních nálepek i pro osobní auta.

Před závěrečným hlasováním je ve sněmovně i asistence policie při sportovních utkáních - dál by sice nebyla přímo na stadionech, ale stála by připravena k zasáhu v jejich blízkosti.

A také zrušení zákazu uveřejnit záznam odposlechu v médiích. Teď za to hrozí pokuta až 5 milionů korun. Napříště by záznam odposlechu zveřejnit mohla, pokud by to bylo "ve veřejním zájmu".

Foto: Ludvík Hradilek

Senát: změňte ještě Ústavu

Poslanci teprve teď začnou projednávat hned několik senátních návrhů. Kromě jiného nic menšího než změnu Ústavy. Senát chce prosadit, aby návrh zákona mohlo prosadit nejméně 10 poslanců. Teď stačí poslanec jediný - a šance lobbistů prosadit svůj návrh tak výrazně stoupají.

I mediální scéna se ocitla v hledáčku horní parlamentní komory. Senátoři prosazují, aby rady České televize, Českého rozhlasu a ČTK nevolila jen sněmovna, ale také Senát.

A do třetice z dílny Senátu: navrhuje, aby voliči mohli při volbách hlasovat i korespondenčně.

Ani se změnou Ústavy se zřejmě nedá příliš počítat - pro by muselo zvednout ruku alespoň 120 poslanců, a to krátce před volbami. Totéž platí u mediálních zákonů, ani tady se nedá čekat příliš velká ochota poslanců.

A vlajky jen tam, kde je to správné!

Na závěr tak trochu kuriozita: přímo předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) navrhuje zákon o sídle Parlamentu České republiky, který říká: "Na objektech, které tvoří sídlo Parlamentu, mohou být vyvěšovány nebo umisťovány vlajky, prapory nebo jiné podobné předměty pouze na místech k tomu zvlášť určených."

Pokud by zákon prošel, posunul by věšení tibetské vlajky z okna poslaneckého klubu Strany zelených do oblasti ilegálnch činů.

Ve změti desítek zákonů pročistili poslanci tento týden alespoň svůj jednací stůl. Skončila nepřehledná situace, kdy řádné schůze přerušovaly schůze mimořádné, které se ještě navzájem prolínaly.

Se dvěma nedokončenými schůzemi se sněmovna vyrovnala elegantně - prostě po dohodě poslaneckých klubů vyřadila všechny neprojednané body a během dvaceti minut obě shcůze zprovodila ze světa.

V případě jedné z nich šlo o úplně všechny body - kvůli obstrukci ODS se neprojednal ani jediný.

 

Právě se děje

Další zprávy