Sněmovna: Pravidla pro zakázky na obraně se zpřísní

ČTK ČTK
13. 7. 2011 19:44
Novela má mimo jiné omezit počet zakázek zadávaných bez výběrového řízení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanci v závěrečném čtení posvětili vládní novelu zákona o veřejných zakázkách, která má zejména zprůhlednit zadávání zakázek v obraně a bezpečnosti.

Má omezit jejich zadávání bez výběrového řízení a zprůhlednit je. Novelu nyní posoudí Senát.

Předloha zavádí do českého práva pravidla evropské směrnice, která napravuje současnou nevyhovující právní úpravu. Nově by také mělo platit, že zadavatelé a hodnotitelé zakázek o objemu nad 300 milionů korun budou muset mít bezpečnostní prověrku. Dosud byla tato hranice na úrovni 500 milionů.

Povinná bezpečnostní prověrka u lidí odpovědných za veřejné zakázky nad 300 milionů korun se nově rozšiřuje také na obce a kraje.

Novela má rovněž omezit počet zakázek zadávaných bez výběrového řízení s odůvodněním, že souvisejí s obranou a bezpečností.

Tyto zakázky by nyní měly být průhlednější. Zákon nově určuje, co je předmětem takových zakázek. Budou to například dodávky vojenského materiálu, stavební práce, služby pro výhradně vojenské účely, "citlivé stavební práce či citlivé služby".

Ve sněmovně je další novela zákona o veřejných zakázkách, která je má také více zprůhlednit. Například má odstranit možnost vypisování těchto zakázek tak, aby soutěž vyhrál předem vybraný zájemce.

 

Právě se děje

Další zprávy