Armáda bude moci nakupovat zbraně bez prostředníků

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 6. 2011 10:06
Novela zákona v pátek prošla druhým čtením a čeká ji závěrečné schvalování
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministerstva obrany a vnitra by v budoucnu mohla nakupovat vojenský materiál ze zahraničí bez prostředníků. Poslanecká sněmovna v pátek poslala do závěrečného schvalování vládní novelu, která to umožní.

V druhém čtení nepadly žádné podstatné pozměňovací návrhy. Díky novele bude moci obrana a vnitro nakupovat zbraně i od zahraničních firem při využití zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dosud to bylo prakticky nemožné kvůli tomu, že ke konkrétnímu obchodu bylo nutné usnesení vlády. Podle důvodové zprávy se proto musel využívat nákup podle výjimky mimo zákon o zakázkách.

Do českého právního řádu se dostane novelou rovněž směrnice Evropské unie, která zjednodušuje obchod s vojenským materiálem na unijním trhu. Zrušeny budou dovozní licence při obchodu v rámci členských zemí. Licence na vývoz bude platit po celé Unii a k převozu nebo dovozu do jiných států nebude nutné mít žádné další povolení.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu tím klesne podnikatelům administrativa až o čtvrtinu.

Zákon dále zavádí možnost obchodu s vojenským materiálem pro fyzické osoby. Nyní vlastní povolení k zahraničnímu obchodu s vojenským materiálem na 170 firem.

Ministerstvo obrany již dříve spočítalo, že nákupy přes prostředníky prodražily v minulých šesti letech armádní zakázky zhruba o 1,5 miliardy korun. Premiér Petr Nečas (ODS) tehdy uvedl, že hlavním cílem novely je "odchod od stávajícího systému, kde dominovali zprostředkovatelé, kteří sami nebyli výrobci zbrojního materiálu, ale byli to v drtivé většině pouzí překupníci".

 

Právě se děje

Další zprávy