Sněmovna je opět kompletní, hejtmana Haška nahradil Gabrhel

ČTK ČTK
6. 5. 2014 14:36
Gabrhel zůstane starostou Znojma, změna ve vedení města by se prý několik měsíců před volbami nevyplatila.
Michal Hašek s Vlastimilem Gabrhelem
Michal Hašek s Vlastimilem Gabrhelem | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sněmovna je opět v plném počtu. Slib složil v úvodu úterní schůze znojemský starosta Vlastimil Gabrhel, který nahradil jihomoravského hejtmana Michala Haška (oba ČSSD).

Hašek se vzdal poslaneckého mandátu minulou středu. Splnil loňské usnesení sociálních demokratů, které směřuje proti kumulaci funkcí. Gabrhel starostou Znojma zůstane. Odůvodnil to již dříve podzimními komunálními volbami. Změna ve vedení města na několik měsíců by se prý nevyplatila.

Hašek následoval jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, který složil mandát poslance koncem března. V dolní komoře ho nahradila Vlasta Bohdalová, poslanecký slib složila před týdnem. Bohdalová byla Zimolovou asistentkou a v minulých dvou volebních obdobích byla poslankyní.

Další dva sociálnědemokratičtí hejtmani-poslanci, karlovarský Josef Novotný a Kraje Vysočina Jiří Běhounek, oznámili, že si navzdory stranickému usnesení ponechají obě funkce. Někdejší plzeňský hejtman Milan Chovanec se vzdal krajské funkce už dřív v souvislosti s nástupem do čela ministerstva vnitra.

 

Právě se děje

Další zprávy