Sněmovna dala šanci rentě pro olympioniky

Veronika Suchá a Martina Macková
15. 3. 2007 14:36
Praha - Poslanci dnes pustili do druhého čtení návrh zákona, podle kterého by stát platil všem olympijským medailistům měsíční rentu 20 000 korun.
Poslanec a držitel dvou olympijských medailí Pavel Ploc.
Poslanec a držitel dvou olympijských medailí Pavel Ploc. | Foto: Ludvík Hradilek

Návrh na jeho zamítnutí naopak neuspěl. Znamená to, že v příštích týdnech se budou návrhem zákona zabývat parlamentní výbory. Ty by v něm měli udělat radikální změny.

S myšlenkou renty pro olympijské medailisty přišli poslanci ČSSD Pavel Ploc a Karel Šplíchal a občanský demokrat Petr Bratský.

Vláda se před více než měsícem proti návrhu ostře postavila. "Bohulibé úmysly často vedou do pekel," řekl premiér Mirek Topolánek.

Věra Čáslavská.
Věra Čáslavská. | Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní příspěvek od státu na přilepšenou na stáří by podle dnešního návrhu totiž měli získat všichni ocenění olympionici. Je jedno, z jakého kovu získali medaili i z jaké olympiády to bylo, zda z letní či zimní a jestli reprezentovali federaci, Česko nebo socialistické Československo.

Mezi ně patří právě i bývalý úspěšný skokan na lyžích Ploc. "Já myslím, že mě se to netýká. Daří se mi dobře," řekl před časem Aktuálně.cz Ploc, který provozuje restauraci a penzion v Harrachově.

Návrh zákona, který spolupodepsal, ale nerozlišuje kategorie majetných a nemajetných sportovců. Podmínkou je pouze to, že si podají žádost a jsou občany Česka. Za vyřízení žádosti by nic neplatili a proti rozhodnutí by se mohli odvolat k soudu.

Na zvláštní rentu by podle poslanců měli mít nárok jen ti, kteří už pobírají nějaký důchod (starobní nebo invalidní). Podle navrhovatelů se proto zákon bude ve výborech měnit. Rentu by mělo získávat jen asi 110 bývalých sportovců, takže roční zátěž státního rozpočtu by byla asi 27 milionů korun.

Zákon se bude měnit. Až nyní

"Zákon jsme předkládali ještě za jiného ministra financí a jiné konstalace. A nyní jsme do něj už nemohli zasáhnout. Je to diskutabilní zákon a jsem rád, že se o něm nyní bude diskutovat ve výborech," řekl Aktuálně.cz dnes poslanec Šplíchal.

Sám hodlá zákon upravit nyní tak, že by se vztahoval jen na nejstarší a nemajetné olympijské medailisty. Také by se při debatě měla změnit výše renty. Nebude už 20 tisíc, ale bude se odvíjet podle výše důchodu sportovců. "Měla by to být částka, která dorovná jejich příjem na úroveň průměrné mzdy," dodal politik.

V Polsku pobírají podle předkladatelů medailisté rentu už od 35 let věku, a to ve výši 500 USD, v Maďarsku posílá stát reprezentantům 1000 eur.

Český olympijský výbor vyplácí olympionikům rentu také. Loni to bylo měsíčně 3 750 korun, o rok dříve 1250 korun.  Podle předkladatelů žijí někteří bývalí úspěšní reprezentanti na hranici životního minima. Například hokejista Jaroslav Jiřík pobírá důchod 5 300 korun.

 

"V současnosti reprezentanti se mohou svobodně rozhodovat o podmínkách a prožití důchodu, mohou si vybrat, jak si důchodový věk připraví," řekl Šplíchal. "Tito lidé žili v době, kdy byli zatížení podpůrnými prostředky a mnozí už po ukončení kariéry nebyli schopni si budovat druhou kariéru a jejich příjmy jim neumožnily zajistit se na stáří," dodal. 

 

Právě se děje

Další zprávy