Vláda řekla ne rentám pro olympioniky

Red DOM
5. 2. 2007 14:01
Praha - Vláda Mirka Topolánka se dnes postavila proti tomu, aby olympijští medailisté pobírali k důchodu speciální rentu.
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci
Pavel Ploc na předvolebním mítinku v Liberci | Foto: Ludvík Hradilek

Návrh, který předložili poslanci v čele s Pavlem Plocem (ČSSD), majitelem dvou olympijských medailí, má především zmírnit často tíživou finanční situaci dřívějších reprezentantů. Pod normou je podepsaný i další sociální demokrat Karel Šplíchal a Pavel Bratský z ODS.

"Bohulibé úmysly často vedou do pekel," řekl po zasedání kabinetu premiér Topolánek.

Kdo by bral

Na zvláštní rentu by podle poslaneckého návrhu měli nárok jen ti, kteří už pobírají nějaký důchod (starobní nebo invalidní). Podle navrhovatelů je to asi 110 bývalých sportovců, takže roční zátěž státního rozpočtu by byla asi 27 milionů korun. Návrh zákona nijak nerozlišuje kvalitu medailí ani jejich počet.

Pavel Kovář od roku 1990 pracuje v oddělení reportáží a publicistiky týdeníku Reflex
Pavel Kovář od roku 1990 pracuje v oddělení reportáží a publicistiky týdeníku Reflex | Foto: Aktuálně.cz
  • ČTĚTE NÁZOR ODBORNÍKA:
    Rentu pro olympioniky? Proč ne!

    Nechci rozčilovat tu část veřejnosti, jež tak silně odmítala v minulých dnech návrh zákona o rentě pro olympioniky. Ale...

Podmínkou je pouze to, že si podají žádost a jsou občany Česka. Za vyřízení žádosti by nic neplatili a proti rozhodnutí by se mohli odvolat k soudu.

Norma také nespecifikuje, že by zvláštní rentu pobírali jen ti sportovci, kteří se nestihli materiálně zabezpečit, protože zářili v dobách, kdy v Československu neexistoval skutečný profesionalismus. V budoucnu by tak rentu mohli dostávat i reprezentanti s milionovými příjmy.

Proč nevyhovět

Premiér Topolánek řekl, že rentu pro olympioniky by neměl vyplácet stát, ale například nadační fondy či výbory.

"Jinak by se celá řada obyvatel mohla cíti dotčena," uvedl premiér hlavní důvody, proč vláda se státní rentou pro sportovce nesouhlasí. 

Jako příklad uvedl důchodce,  kteří v době totalitního režimu nemohli z politických důvodů studovat a pobírají dnes nižší penze než by se vzděláním mohli.

"Norma by zakládala celou řadu nespravedlností. I mezi olympioniky samotnými," doplnil premiéra ministr financí Miroslav Kalousek.

Hovoří Ploc 

Navrhovatel renty poslanec Pavel Ploc, držitel medailí ze zimních olympiád, při podání svého návrhu naznačil, že on sám v  budoucnu o podporu žádat nebude.

 "Vypadá to, že je to pro nic za nic, ale zasloužili se a proslavili náš stát. U nás je to tak, že když je někdo slavný, všichni ho obdivují a zajímají se, pak na něj zapomenou," vydvětlil před časem Ploc deníku Aktuálně.cz, proč rentu navrhuje.

 

Právě se děje

Další zprávy