Shodíme Topolánka a dostavíme Temelín, slíbil Paroubek

Domácí Domácí
20. 3. 2009 15:50
Projev Jiřího Paroubka na sjezdu sociální demokracie
Jiří Paroubek sleduje.
Jiří Paroubek sleduje. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda sociální demokracie prozradil plán, co bude jeho strana dělat, pokud se jí příští úterý podaří ve sněmovně svrhnout Topolánkovu vládu.

"Vláda může v demisi vykonávat mandát do dokončení předsednictví EU. Víme, že z praktických důvodů, se jedná vlastně už jen o několik týdnů," uvedl Jiří Paroubek v projevu na dnes zahájeném sjezdu ČSSD.

Projev trval téměř hodinu a byl přerušován potleskem. Předseda socialistů v něm delegáty ujišťoval, že se mohou být v případných volbách jisti vítězstvím.

ODS na dohled, ale vedeme

"Podle agentur máme dál odstup od ODS našeho hlavního soupeře. Dvě dvě menší koaliční strany jsou na hranici své další sněmovní existence," řekl sálu Paroubek.

Tento týden ovšem dva průzkumy veřejného mínění ukázaly trend poslední doby, že sice socialisté udržují náskok před ODS, ten se ovšem pomalu, ale jistě, zmenšuje.

"Vedoucí osobnosti sociální demokracie si udržují odstup v popularitě od vedoucích osobností koalice," uvedl dále šéf ČSSD.

I průzkumy popularity signalizují fakt, že ODS a hlavně premiéru Topolánkovi se díky předsednictví EU daři smazávat rapidní pokles popularity, který tato strana zaznamenala loni na podzim.

"Výsledek ve volbách nebude dán marketingovými triky, ale plněním závazků," upzornil strníky předseda. "Z analýz vyplývá, že ve volbách 2006 se od nás odklonily téměř všechny části střední třídy, Pražané a mladí do 30 let. Srovnali jsme krok. Dnes víme, že ani v Praze nejsme bez šancí na vítězství," dodal.

Všechno bude jinak

Jiří Paroubek řekl, že nynější sjezd určí historii ČSSD na příštích deset let. Zítra bude nynější předseda podle všeho opět zvolen a kromě něj se očekává i zvolení dalších spolupracovníků, které si vybral.

"Vedení, které budete volit, má stranu vítězně provést čtyřmi volbami, zejména do Evropského parlamentu a Poslanecké sněmovny vítězně. ... Vše si budeme muset vybojovat. Chceme-li mít úspěch, musíme mít vedení vítězného ducha. Musíme mít nové lidi, talenty a budoucí lídry strany," nastínil, kam chce stranu směřovat.

Řekl také, že se sociální demokracíí přijde návrat k tomu, co si socialisté představují pod termínem sociální stát.

"S podporou krajů všechny útoky na model sociálního státu nejen odrazíme, ale všechna jeho narušení která udělal Topolánek nekompromisně zkorigujeme," přidal v další části projevu.

Energetici, těšte se

Naznačil, že po téměř pěti letech vlády ODS a jejích koaličních partnerů, se mohou občané připravit na další razantní obrat státní politiky. Bude spočívat například "v uskutečnění reforem ke zkvalitnění zdravotnictví a školství."

Zároveň s tím předseda socialistů oznámil, kam nasměřuje státní miliardy - jeho případná vláda chystá státní investice do jaderných elektráren - do dobudování Temelína a do rekonstrukce Dukovan, dále do dostavby mostů a dostavbu železničních mostů a další dopravní infrastruktury.

 

Právě se děje

Další zprávy