ODS nabírá důvěru voličů. Náskok ČSSD se snížuje

Domácí Domácí
17. 3. 2009 14:02
ČSSD přesto vede v preferencích voličů více než 7 procent.
Premiéru Topolánkovi evropské angažmá pomáhá.
Premiéru Topolánkovi evropské angažmá pomáhá. | Foto: Reuters

Praha - Od chvíle, kdy se Česká republika ujala předsednictví v Evropské unii, vrací se hlavní vládní straně důvěra voličů. ODS ji ztrácela zejména v loňském roce a rapidně pak o ni přišla v období kolem podzimních krajských a senátních voleb.

Březnový průzkum volebních preferencí od agentury STEM ukázal, že ODS opět snížila náskok, který má v přízni voličů její nejsilnější konkurent ČSSD.

Socialisté by podle tohoto průzkumu preferuje nyní 35,3 procenta voličů, ODS 27,8. Před měsícem byl tento poměr 35,2 ku 25,5 procentům. Autoři výzkumu upozornili, že statistická chyba se u velkých stran pohybuje v rozmezí plus minus 2,5 procenta.

STEM také sdělil, že všech pět hlavních stran, které jsou nyní ve sněmovně, překročilo v březnových preferencích voličů pětiprocentní hranici, kterou volební zákon pro vstup do dolní komory stanoví.

Komunisty preferuje 11 procent, lidovce 6 procent a zelené 5,3 procenta voličů. U menších stran je statistická chyb v rozmezí 1,5 procenta.

Autoři výzkumu přepočetli také březnové preference stran na hypotetické mandáty ve sněmovně. ČSSD by měla 92 křesel, ODS 69, komunisté 25, lidovci 9 a zelení 5. Současná vládní koalice by tedy nyní měla 83 mandátů.

Voleb by se nyní podle STEM účastnilo 56 procent voličů, 29 procent není rozhodnuto a volit odmítá 15 procent lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy