Sjezd ČSSD: Čekání na Klause i na Paroubkův plán B

Kateřina Eliášová
20. 3. 2009 12:02
Sociální demokraté chtějí v úterý shodit Topolánkovu vládu
Vítěz voleb skrývá emoce.
Vítěz voleb skrývá emoce. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociálním demokratům začal sjezd, který zvolí nové vedení strany.

Volbu předsedy ale už před samotným začátkem zastínily dva silné momenty: do pražského Průmyslového paláce dorazí prezident Václav Klaus a ČSSD plánuje v úterý shodit vládu.

Obě tyto věci spolu úzce souvisí. Řada sociálních demokratů očekává, co jim Václav Klaus v projevu řekne a zda naznačí, co by se mohlo dít, pokud vláda příští úterý důvěru sněmovny nezíská.

A budoucí scénáře chtějí slyšet i z úst svého předsedy, který bude na sjezdu obhajovat svůj post.

"Nedovedu si představit, že by to téma nedůvěry vládě a budoucích scénářů nebylo na sjezdu zmíněno, a to jak panem předsedou v jeho projevu, tak i poté v diskuzi," řekl deníku Aktuálně.cz jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Variant je několik

Pokud se v úterý skutečně sociálním demokratům povede vládu hlasováním shodit, může nastat hned několik scénářů dalšího vývoje.

Delegáti sjezdu, poslanci, senátoři i řadoví sociální demokraté proto napjatě očekávají, jak má Jiří Paroubek promyšleny další kroky, svůj plán B.

"Já se kloním k myšlence, aby sociální demokracie převzala vládní odpovědnost až s novým mandátem, který vzejde z předčasných voleb," myslí si například Hašek.

Na kongresu ODS opustil Václav Klaus svoji stranu. Co řekne u socialistů?
Na kongresu ODS opustil Václav Klaus svoji stranu. Co řekne u socialistů? | Foto: Ondřej Besperát

"Možné cesty jsou dány Ústavou a bude záležet hlavně na panu prezidentovi, jak ta jednání povede," řekl místopředseda strany Zdeněk Škromach.

I on se kloní k myšlence předčasných voleb.

"Očekáváme s napětím, s čím Václav Klaus přijde. Zda to bude konstruktivní projev o hledání cest, nebo to bude stejně provokativní jako v Evropském parlamentu," uvedl Škromach.

Také další dva místopředsedové strany, Lubomír Zaorálek a Milan Urban jsou zvědaví, s čím Klaus přijde a jak se k možnému "po-úternímu" vítězství ČSSD postaví předseda Paroubek.

"Očekávám, že pan prezident pronese státotvorný projev na sjezdu státotvorné strany," řekl Urban v České televizi.

Čekají i rebelové

Na projev prezidenta nebudou ale zvědaví jen socialisté. Poslechnou si ho určitě rebelové z ODS, kteří zvažují vyslovení nedůvěry vládě.

Například Juraj Raninec už dříve řekl, že jeho rozhodnutí se bude odvíjet od postoje Václava Klause.

"Zajímá mne, jak by pan prezident reagoval po případném vyslovení nedůvěry vládě, jaké by byly jeho kroky," uvedl už dříve. "Očekávám, že bude mluvit nadstranicky, byť na sjezdu ČSSD. Pokud naznačí nějaké další možné kroky, budu se je snažit přečíst," uvedl Raninec.

 

Právě se děje

Další zprávy