Severočech Foldyna má ze Žižkova vstupenku do čela ČSSD

Martina Machová Martina Machová
4. 11. 2010 19:05
Děčínský politik pravděpodobně zaujal Pražany charismatickým projevem
Jaroslav Foldyna v ústeckém sídle ČSSD
Jaroslav Foldyna v ústeckém sídle ČSSD | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsjezdový maraton v sociální demokracii nabírá na obrátkách. Po Jiřím Paroubkovi a Davidu Rathovi, kteří získali první nominace na Teplicku, nebo Michalu Haškovi, který uspěl v Kutné Hoře, získal svou první nominaci i Paroubkův kritik ze severních Čech Jaroslav Foldyna.

Na rozdíl od spolustraníků ovšem "pouze" na místopředsedu strany. Sám po volbách oznámil, že pokud by cítil podporu, troufl by si na metu nejvyšší, tedy předsedu ČSSD.

Paradoxně se tak ale nestalo prvně v jeho mateřské organizaci v Děčíně, nýbrž v Praze 3, v jedné z menších pražských organizací, zahrnující Žižkov a další čtvrti. Na zdejší obvodní konferenci uspěl v konkurenci se současnými místopředsedy Zdeňkem Škromachem a Romanem Onderkou.

"Jsem za ní vděčný, právě proto, že je to z Prahy, která je pro Severočecha občas postoji vzdálená," komentoval svou nominaci Jaroslav Foldyna, který se konference osobně účastnil a straníkům předestřel svou vizi sociální demokracie.

Děčínská ČSSD bude o jménech, které by ráda viděla napříště ve vedení strany v pátek. 

Sociální demokraté označují pražskou nominaci Foldyny za velké překvapení. "Vypadá to, jako by straníci přestali poslouchat vnitrostranické dohody. Jeho projev byl opravdu zajímavý. Myslím, že důvěru dostal pro osobní kouzlo," pozastavoval se nad rozhodnutím straníků jeden z účastníků jednání.

Předsedu příště

O kandidátovi na předsedu strany se v Praze 3 zatím nerozhodlo. "Z logiky věci musí být nejprve jasný způsob volby, pak budeme vybírat kandidáta," řekl Aktuálně.cz předseda obvodního výboru ČSSD Michal Kucián.

Jak budou socialisté nástupce Jiřího Paroubka volit rozhodnou v sobotu na ústředním výkonném výboru, tedy širším vedení strany.

 

Právě se děje

Další zprávy