ČSSD hledá nového šéfa. První nominaci má... Paroubek

Martina Machová Martina Machová
25. 10. 2010 14:00
Jako předsedu jej místo dočasného šéfa Sobotky chtějí na Teplicku, které ovládá Petr Benda
Jiří Paroubek se svým nejbližším spolupracovníkem Petrem Bendou. Ilustrační snímek.
Jiří Paroubek se svým nejbližším spolupracovníkem Petrem Bendou. Ilustrační snímek. | Foto: Ludvík Hradilek

Teplice/Praha - Už pátý měsíc vede sociální demokraty dočasný předseda. A přestože ČSSD ještě nerozhodla, jak bude oficiálního předsedu volit, v severních Čechách již padají první nominace.

Základní organizace v Dubí u Teplic podle informací Aktuálně.cz chce, aby Bohuslava Sobotku, který po odchodu Jiřího Paroubka převzal štafetu stranické jedničky, nahradil... Jiří Paroubek.

Nedaleké Košťany pak hodlají nominovat Davida Ratha, kterého nedávno straníkům doporučil sám Jiří Paroubek. Svého expředsedu pak straníci z Košťan vidí jako příštího místopředsedu strany.

Paradoxně ani jeden z lídrů místních stranických buněk nedokáže jasně říci, proč jejich organizace chce právě tyto muže.

"Jsem v autě a tyto věci řešte s panem Bendou. A ne se mnou," reagoval na dotazy Aktuálně.cz předseda ČSSD v Dubí Ladislav Čurda.

Sdílnější nebyl ani šéf košťanské buňky Ladislav Novák. "Je to výsledek jednání naší organizace," řekl jen.

Právě Teplicko je poslední baštou někdejšího předsedy ČSSD. A to především díky jeho rodinnému příteli Petrovi Bendovi, který během víkendu svou pozici opět upevnil. Nahradil Paroubkova kritika, exposlance Vlastimila Aubrechta, v čele okresního vedení a sám se stal předsedou.

Organizace ČSSD v Dubí je zajímavá i v jiných ohledech. Bylo to právě v Dubí, které jako první zažilo mocenský boj založený na účelových náborech straníků.

Foto: ČSSD

ČSSD v Dubí

Už v roce 2006 zde - vedle dlouhá léta působící stranické buňky - vznikla organizace druhá, do které během pár dní vstoupilo asi osmdesát nových členů.

Ti novinářům popisovali, že byli kupováni, jiní zase nevěděli, že vůbec členy nějaké strany jsou. Jednalo se převážně o dubské Romy.

Nově vzniklé organizaci se poté podařilo původní sociální demokraty zcela vyšachovat.

Obdobné praktiky se postupně objevily po celém Ústeckém kraji. Stranící z původních organizací viní z machinací právě Petra Bendu, ten to vždy striktně odmítl.

S Petrem Bendou je spojeno severočeské Dubí i v rámci jiné kauzy. Deník Aktuálně.cz letos v únoru popsal, jak se v dubském hotelu Corrado scházeli severočeští sociální demokraté na svá jednání a oslavy. Své spolustraníky sem zval právě Petr Benda, jehož příteli hotel oficiálně patřil. Na akcích nechyběl ani Jiří Paroubek.

Ve stejném období přitom policejní záznamy dokazovaly, že hotel používaly jako své pracoviště i prostitutky.

Petice za Corrado

Lidový dům, jemuž v té době vládl pevnou rukou právě Jiří Paroubek, posléze rozeslal novinářům petici občanů, kteří se svými podpisy postavili za pověst pochybného hotelu.

O nominacích v Dubí a Košťanech bude jednat krajské vedení, které je může, ale i nemusí zařadit na program lednové krajské konference.

O nástupci Jiřího Paroubka v čele ČSSD se pak s konečnou platností rozhodne na celostátním březnovém sjezdu.

Už v listopadu pak bude jasné, jestli budou socialisté vybírat svého nového lídra postaru, tedy hlasováním delegátů, nebo přímou volbou, kterou prosazuje úřadující předseda Bohuslav Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy