Paroubek poodhalil, jak bude shazovat vládu

čtk, red dom
18. 6. 2007 14:00
Ve středu se bude hlasovat o nedůvěře v kabinet
Jiří Paroubek na sjezdu ČSSD.
Jiří Paroubek na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dva dny před hlasováním, které bude ve sněmovně rozhodovat, zda poslanci vysloví nedůvěru Topolánkově vládě, obnažil předseda sociálních demokratů něco z taktiky, s níž do této akce půjde.

Právě sociální demokraté minulý pátek hlasování o nedůvěře vyvolali. Koalice jim totiž ve sněmovně znemožnila plenární diskusi o justičních peripetiích kourpčního případu vicepremiéra Jiřího Čunka. Těsně před uzavřením vyšetřovacího spisu byl totiž v této kauze vyměněn žalobce.

Paroubek však dnes řekl, že nepůjde jen o Čunka. Chceme především upzornit na chyby, jichž se kabinet dopouští, řekl předseda hlavní opoziční strany. Vzápětí přidal kritiku evropské politiky kabinetu. Podle něho Topolánek a jeho ministři vedou Českou republiku na okraj evropského dění, protože nedokáží jasně zformulovat, oč jim v Evropě jde.

Koalice se dohodla, za co bojovat v euroústavě

Asi prohrajeme, ví socialisté

ČSSD jde o hlasování o nedůvěře přesto, že jej nejspíš prohraje. Potřebovala by totiž většinu 101 hlasu a tou nyní nedisponuje, protože dva její bývalí poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka koalici v klíčových hlasováních podporují. Tak má levice,  sociální demokraté a komunisté 98 hlasů.  

"Naděje umírá poslední. Nechme se překvapit," přiznal rýsující se porážku předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek, když dnes odpovídal na otázku, zda si levice naopak zajistila podporu někoho z koaličních poslanců. 

Agentura ČTK pak k těmto počtům přidává informaci, že zástupci vládních poslaneckých klubů jsou si jisti, že žádný jejich člověk opozici nepodpoří.

Paroubek: Vláda nejpozději do tří měsíců padne

Paroubkova rétorika

ČTK však připomíná další Paroubkovy výhrůžky. Předseda sociálních demokratů totiž minulý týden uvedl, že pokud kabinet nepadne tento týden, bude muset o svou existenci zřejmě opět zápasit při hlasování o reformě veřejných financí nebo na podzim o státním rozpočtu.

Pokud padne, pak by měla vláda stát spravovat v demisi a neměla by se pouštět do žádných takzvaných reformních kroků, řekl již dříve Paroubek.

 

Právě se děje

Další zprávy