Senátoři zveřejňují majetek a příjmy. Čunek vyčkává

Jakub Antoš
28. 6. 2008 18:30
Poslední termín je v pondělí 30. června
Jiří Čunek se dívá do slunce sklánějícího se za věž Staroměstské radnice.
Jiří Čunek se dívá do slunce sklánějícího se za věž Staroměstské radnice. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - I senátoři musí do 30. června zveřejnit příjmy a majetek za loňský rok.

Na rozdíl od poslanců přiznávají příjmy o řád nižší, většinou ve statisících. Ze všech zákonodárců, kteří již majetková přiznání podali, si nejvíce přivydělal politik a majitel Divadla na Fidlovačce Tomáš Töpfer. Přes dva a půl milionu korun.

Přiznání o příjmech a nabytém majetku musí podat každý poslanec, senátor a člen vlády. Jedna čtvrtina senátorů zatím přiznání neodevzdala. Mezi zbývajícími je i vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek.

Kdo, kolik a za co

Sociální demokrat Jiří Lajtoch vykonává vedle senátorského mandátu také funkci přerovského primátora. Tím si loni přišel na půl milionu. Podobně i senátor Josef Pavlata za ODS. V civilu je ředitelem Obvodního kulturního domu na Praze 9. K platu senátora si tak připočítal dalších necelých 300 tisíc.

Za své angažmá mimo politiku pobírá plat i Milan Štěch (ČSSD). Českomoravská konfederace odborových svazů, jejíž je předsedou, mu vyplatila 325 tisíc po zdanění.

Podívejte se: Plat si vyplácím jen čtvrtinový, říká boss odborů online

Což je, jak prozradil v loňském rozhovoru pro deník Aktuálně.cz, pouze čtvrtina částky, kterou by jako šéf největší české odborové centrály mohl pobírat. Jeho plný plat by v čistém vyšel zhruba na milion a tři sta tisíc korun.

Schwarzenberg trumfne všechny

Výjimkami ze senátorských statisícových přivýdělků jsou vedle již zmíněného Töpfera dva senátoři ODS. Šéf klubu Jiří Stříteský a Tomáš Grulich.

Čtěte více: Další politici odhalili majetek. Topolánek nic nezískal

Stříteský byl v roce 2007 členem čtyř podnikových dozorčích rad a také je spolumajitelem auditorské firmy. Takto loni vydělal milion a dvě stě tisíc. Grulich loni prodal svůj podíl v Tiskárně Flora. Kupující mu loni vyplatil první splátku ve výši 1,2 milionu.

Pravděpodobně nejvíce z politiků si jako správce rodového majetku vydělal ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Majetkové přiznání však ještě nepodal.

 

Právě se děje

Další zprávy