Další politici odhalili majetek. Topolánek nic nezískal

Jakub Antoš
26. 6. 2008 11:04
Ministr Říman vydělal na pronájmu přes 800 tisíc
Hlavní bod mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ČR nebyl schválen a premiér Topolánek se usmívá.
Hlavní bod mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ČR nebyl schválen a premiér Topolánek se usmívá. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Svá majetková přiznání za rok 2007 zveřejnila další skupina poslanců. Mezi nimi i premiér Mirek Topolánek a šéf sněmovny Miloslav Vlček. Oba uvedli, že žádný vedlejší příjem neměli a nenabyli ani žádný jiný majetek.

Šéf vlády i předseda sněmovny přiznali pouze vysoké hypoteční úvěry, za něž si pořídili byt v Praze. Topolánek dluží přes čtyři a půl milionu, Vlček dokonce o milion více.

Šustr: Dva miliony od Sazky

Z poslanců, kteří podali přiznání mezi 19. a 25. červnem, si nejvíce vydělal lidovecký místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Ladislav Šustr. Vedle platu poslance minulý rok dostal od společnosti Sazka další více než dva miliony korun. Šustr zastává post místopředsedy dozorčí rady.

K ministerskému platu si přilepšil také Martin Říman. Ministr průmyslu a obchodu za pronájem svého domu získal přes 800 tisíc korun. Vysoký vedlejší příjem zveřejnil občanskodemokratický poslance Vladimír Hink. Tomu rodiče darovali 780 tisíc.

Ostatní poslanci přiznávají vedlejší příjmy zejména za funkce v místní a krajské samosprávě.

Například Vladislav Vilímec (ODS) stihne vedle výkonu poslaneckého mandátu ještě vyučovat v Základní umělecké škole v Kdyni, dělat místostarostu tamtéž a ještě zastávat časově náročný post náměstka hejtmana Plzeňského kraje. V loňském roce si takto přivydělal bezmála milion korun.

Hodinky za 300 tisíc

Jiní, jako ministr vnitra Ivan Langer nebo senátoři Tomáš Töpfer a Jiří Zlatuška, svá majetková přiznání podali již minulý týden.

Langer od nájemníků ve svém domě získal milion korun. Ke svým čtyřicátinám dostal darem hodinky v hodnotě 300 tisíc. Rekordmanem není jen v hodnotě přijatých darů, ale i ve výši dluhů. Jak sám uvedl v majetkovém přiznání, splácet musí hypoteční úvěr přesahující šest milionů korun.

Herec, majitel Divadla Na Fidlovačce a senátor za ODS Töpfer vydělal loni kromě příjmů z horní komory 2 664 989 korun. Nestraník a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška, který vedle senátorské role působí stále ve funkci děkana Fakulty informatiky, si přišel asi na dva a tři čtvrtě milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy