Senátoři také odložili Lisabon, rozhodnou až příští rok

Martina Macková
10. 12. 2008 16:14
Proč dál diskutovat? Vše je jasné, divila se opozice

Praha - Senátoři odložili hlasování o Lisabonské smlouvě na únor příštího roku.

Napodobili tak své kolegy ze sněmovny, kteří obdobně rozhodli už v úterý. O tom, zda reformní dokument Evropské unie podpoří, či nikoliv, tak rozhodnou až v době českého předsednictví.

Občanská demokratická strana, která má i po prohraných volbách v horní komoře stále nejvíce senátorů, odklad prosadila bez větších obtíží. Opozice totiž byla také pro odklad.

Celkem tak pro návrat dokumentů do výborů hlasovalo 73 senátorů, proti nebyl nikdo. Čtyři zákonodárci se zdrželi. 

O letošním osudu ratifikace se v podstatě rozhodlo už po víkendovém kongresu ODS, kde se strana rozhodla, že se k Lisabonu vyjádří až po schválení smluv k radaru. Ty ale senátoři projednali už začátkem prosince.

Smlouvu společně se stanovisky Ústavního soudu v dalších měsících znovu projednají senátní výbory.

Odklad? Máme zodpovědnost

"Nežádáme odložení smlouvy, ale máme vysokou odpovědnost k životu na další desetiletí. Jsou tady nová stanoviska Ústavního soudu a chceme, aby se projednala společně se smlouvou, aby bylo jasné každému, co schvalujeme," řekl předseda senátorů ODS Jiří Stříteský.

"Nevíme, v jakém právním prostředí bude Lisabonská smlouva fungovat. Nemáme stykový zákon mezi oběma komorami ani jsme neprostudovali rozhodnutí Ústavního soudu," dodal Luděk Sefzig.

Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi.
Předseda Senátu PČR - Přemysl Sobotka při rozhovoru pro Českou televizi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
 

Výbory senátu mají na projednání lhůtu třicet dní, ale mohou požádat až o dvojnásobný čas.

Alexandr Vondra, ministr pro evropské záležitosti, senátorům slíbil, že Brusel v případě odkladu uklidní. "Vláda smlouvu už podepsala. Máme zájem, aby byla podepsána. Nemáme zájem, aby byl proces ratifikace uměle odkládán, ale je to řádné projednávání, nic nestandardního. Klid, nic se neděje - to řeknu v Bruselu," slíbil.

Mnozí senátoři ODS ale pro smlouvu ruku nezvednou ani v únoru. "Udělám vše proto, aby smlouva neprošla. Nechci, aby se mě můj vnuk v budoucnu ptal, co jsem to udělal. Popírá to naše práva," řekl například senátor Jaroslav Kubera.

Není důvod odkládat

Sociálnědemokratičtí senátoři postoj ODS kritizovali. Ale nakonec hlasovali společně s rivaly.

Kdyby totiž odklad nepodpořili, muselo by se o Lisabonu hlasovat dnes a hrozilo by, že by senát smlouvu definitivně pohřbil.

"Máme jasný rozsudek soudu a zase se navrhuje odročení. Slyšíme ze strany ODS ideologická tvrzení, které svědčí o neznalosti historie a faktů z dokumentu. Kdyby tato vláda byla odpovědná a kompetentní, tak by se na mezinárodní scéně nikdy nemohla zavázat k něčemu, co na domácí scéně nechce prosadit. Není to ani případ Irska či Německa," řekla předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková.

"Dává záruku svrchovanosti, země může z EU vystoupit, to dosud nemohla. Chce-li ODS odklad, respektuji to, ale schválení nic nebrání," dodala.

"Projednáváme něco tak podstatného, a přitom se dívám do prořídlých řad senátu, tak vidím, jak se k tomu přistupuje," řekl senátor Jiří Dienstbier. "Měli jsme spoustu času a nic by nám nemělo bránit ji dnes schválit. Nevím, proč chceme dále diskutovat, když máme odpovědi soudu," dodal.

Radikálněji se ale proti vrácení smlouvy do výborů nepostavili ani lidovci, kteří ji tvrdě prosazují ve sněmovně.

Předseda lidoveckých senátorů Rostislav Slavotínek sice řekl, že by vzhledem k předsednictví v EU, které začíná v lednu, bylo dobré podpořit dohodu alespoň v jedné z komor Parlamentu ČR. Ale přesto dodal: "Jsme připraveni hlasovat dnes, zítra nebo za měsíc. Naše podpora není závislá na čase," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy