Lisabon letos nebude, poslanci se k němu vrátí v únoru

Martina Macková, Kateřina Eliášová
9. 12. 2008 16:43
Jednání o smlouvě bylo přerušeno do 3. února
Premiér Mirek Topolánek
Premiér Mirek Topolánek | Foto: Reuters

Praha - Schůze k eurosmlouvě nakonec začala - a také skončila. K hlasování tentokrát nedošlo a o Lisabonské smlouvě se bude dál na plénu mluvit na začátku února.

"Nebudeme hlasovat o Lisabonské smlouvě, i kdyby k takovému hlasování došlo," řekl několik málo minut před začátkem schůze premiér a předseda ODS Mirek Topolánek.

"Nebudeme blokovat schůzi. Je ale předčasné o smlouvě nyní hlasovat. Budeme ještě jednat," oznámil. "Riziko hlasovat už dnes je příliš velké, nemůžeme na sebe vzít takovou zodpovědnost, že by smlouva neprošla."

K odložení hlasování vidí hned několik důvodů. Příští týden se chce sejít s předsedou opoziční ČSSD Jiřím Paroubkem. S ním chce podle vlastních slov vyjednat určitou míru spolupráce během nadcházejícího předsednictví EU. "K jednání ještě nedošlo, a proto mi hlasování přijde jako předčasné," nastínil.

Server Novinky.cz ale o dvě hodiny později napsal, že tajné jednání proběhlo během odpolední schůze sněmovny. Jeho výsledky nejsou známy.

Dalším důvodem je podle Topolánka to, že výbory sněmovny dosud neprojednaly důkladně text dokumentu. Problém Lisabon se tak odsouvá do roku 2009. Podle předsedy vlády by se měla smlouva dostat na program první schůze po Novém roce.

Schwarzenberg neskrýval nadšení

Program schůze nakonec odsouhlasilo 143 poslanců, 40 bylo proti.

"Jsem šťastný, že se diskuse zahájí," prohlásil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Myslím, že bychom si měli uvědomit důležitost této smlouvy."

Sám ale upozornil, že se jako člen vlády nechce "míchat do toho, jak se rozhodne poslanecká sněmovna". "Do toho mi nic není," řekl novinářům.

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou.
Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg před zámeckou bránou v Lánech po společném jednání s prezidentem Klausem, premiérem Topolánkem a ministrem Vondrou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Evropští partneři vědí, že chceme Lisabonskou smlouvu schválit. Já jsem velice optimistický i ohledně schvalování smlouvy v senátu," dodal šéf české diplomacie.

"Tato smlouva a zájem ji schválit by nás měla spojovat, koalici i opozici. A čas hraje proti nám, není důvod o smlouvě nejednat," řekl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Lidovci chtěli hlasovat ihned

Předsednictvo KDU-ČSL už ráno pověřilo svého předsedu Jiřího Čunka, aby ještě před schůzí sněmovny inicioval koaliční schůzku K9. Lidovci na ní s ODS tvrdě vyjednávali. Mají totiž ze začátku listopadu usnesení, v němž se zavazují odsouhlasit smlouvu ještě do konce roku.

Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Dnešní mimořádné jednání sněmovny svolala opoziční sociální demokracie. Proti programu chtěli kromě ODS hlasovat i komunisté. Těm se nelíbí, že vláda odmítá vypsat referendum o Lisabonu. Navrhli i vlastní zákon o všelidovém hlasování.

O Lisabonské smlouvě mají na schůzi, která začíná zítra, jednat i senátoři. I tam se předpokládá, že se začnou eurodokumentem zabývat, ale nakonec projednávání přeruší na další měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy