Senátoři odmítli vyhovět petici proti zákazu kouření. Nechtějí kuřárny ani výjimku pro malé hospůdky

Martin Ťopek Martin Ťopek
7. 12. 2017 14:38
Petici požadující zmírnění takzvaného protikuřáckého zákona podepsalo přes šedesát tisíc. Přesto se senátoři nakonec rozhodli, že bude lepší ponechat zákaz beze změn.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Libor Fojtík

Praha - Půl roku po začátku platnosti zákazu kouření v restauracích se zákon dostal opět na parlamentní půdu. Petice s více než šedesáti tisíci podpisy přiměla senátory, aby se zabývali zmírnění zákonu, který vyhnal kuřáky z hospod a restaurací. Byť by bylo rozhodnutí horní komory parlamentu jen doporučením pro vládu, senátoři se nakonec rozhodli nechat zákon beze změn. 

"To jsou mimořádné stupidní lži, jak se po zákazu snížil počet infarktů o deset procent. Já chci kouřit. Mě to baví. Stejně jako harašení," hřímal během debaty senátor za ODS Jaroslav Kubera, který patří dlouhodobě mezi odpůrce zákona. 

Zákon však vadí údajně nejen kuřákům, ale také provozovatelům hospod. Uvedl to předseda Strany soukromníků Petr Bajer. "Za mě a soukromníky podporuji tuto iniciativu. Pokud půjde i jen o dílčí změnou, je to začátek, pomůže to malým hospodám. Pomůžete to vesnicím a malým obcím, kde je potřeba, aby se lidé setkávali," řekl Bajer senátorům. 

Pokus petičního výboru není první senátorskou iniciativou v této oblasti. Dvacítka senátorů v čele s Jaroslavem Kuberou (ODS) a Ivo Valentou (za Stranu soukromníků) podala už v březnu stížnost k Ústavnímu soudu. Protikuřácký zákon podle nich nepřípustným způsobem zasahuje do svobody občanů.

Protikuřácký zákon minulou sněmovnou prošel až napodruhé. Do té doby bylo Česko jedinou zemí Evropské unie, která kouření v restauracích nijak neomezovala. Posledního května ale začal platit plošný zákaz, který je přísnější než v některých jiných evropských státech.

Například sousední Rakousko by se ale v příštím roce mělo českému pojetí přiblížit. Zatímco nyní jsou tamní pravidla velmi podobná tomu, co navrhují čeští senátoři, v květnu by v Rakousku měl začít platit zákaz kouření ve všech restauracích.

 

Právě se děje

Další zprávy