Senátora vybírat jen z mužů? Výjimečně

Martina Macková
18. 10. 2006 12:55
Praha - Jen v šesti obvodech, kde budou lidé o víkendu vybírat nového senátora, nebudou mít možnost zvolit ženu.

Počet žen, které strany navrhují do Senátu se zvyšuje. Ve třetině obvodů, kde se letos volí senátoři, se za posledních deset let počet kandidátek zvýšil z 22 na 38.

Organizace Fórum 50%, která se zabývá vyrovnaným zastoupením žen a mužů ve veřejném životě, dále uvedla, že klesá také počet obvodů, kde žádné ženy nekandidují. V roce 1996 jich bylo osm, v roce 2000 devět a v nadcházejících volbách stále ještě takových obvodů existuje šest.

Foto: Aktuálně.cz

V senátních volbách přitom kandiduje nejvíce političek za dvě největší politické strany ODS a ČSSD. "Podíl nominovaných žen sice stále ještě nepřekračuje třicetiprocentní hranici, ale 22 procent kandidátek ČSSD a v případě ODS dokonce 26 procent můžeme považovat za velice slušný výsledek," řekla Monika Klimentová z Fórum 50%.

Komunisté a lidovci nabízejí muže

ODS a ČSSD navíc oproti prvním senátním volbám v roce 1996 významně počet svých žen-kandidátek zvýšily (ČSSD čtyřikrát, ODS více než dvakrát). Obě strany nominovaly ženské kandidátky ve většině případů ve stejných obvodech.

Jen málo žen nabízí KDU-ČSL, pouze 10  procent. KSČM dokonce letos pro Senát nominovala pouze dvě ženy. "Ve volbách 2000 přitom tvořily 30 procent všech kandidujících," uvádí nezisková organizace.

Těžkosti s hledáním potenciálních senátorek mezi členy malých stran mají zřejmě i Strana zelených a SNK ED. Za Stranu zelených kandidují pouze tři političky, za Evropské demokraty dvě. "Obě strany přitom mají tématiku rovnosti žen a mužů ve své agendě, Zelení dokonce jako první, a zatím jediná strana, zavedla vnitrostranické kvóty," říká Klimentová.

 Naopak politické uskupení Politika 21, které postavilo kandidáty ve 12 volebních obvodech, vybralo pro sedm z nich ženy. "Podle volebního programu, kde najdeme také zrušení senátu, se nicméně nezdá, že by strana stavěla politickou agendu na svém ženství a prosazovala rovnost obou pohlaví na politické scéně," dodala Klimentová.

Foto: Aktuálně.cz

Silný Liberec, slabá Praha

Organizace také spočítala, kolik žen je na radnicích a kolik jich strany vysílají do komunálních voleb. Výsledky jsou známé jen v největších českých městech.

Průměrné zastoupení žen v zastupitelstvech českých statutárních měst je podle Fóra 50%  něco málo přes 16 procent. V radě města pak získalo post pouhých 13 procent žen. Na nejvyšší pozici primátora a primátorky dosáhly v Česku pouze tři ženy - v Chomutově, Frýdku-Místku a v Havířově.

Nejvíce žen na radnici má Liberec - v zastupitelstvu 28 procent, v radě 30 procent, a na pozicích náměstkyň primátora jsou tři ženy na čtyřech náměstkovských postech. Nejméně žen v městských orgánech a funkcích mají naopak Praha, Brno, Plzeň a Ostrava.

Nevolitelná místa pro ženy

Podle Klimentové se přitom nedá říct, že by nekandidoval dostatek žen. "Ve volbách v roce 2002 bylo na kandidátních listinách tehdejších 19 statutárních měst a Prahy v průměru 29,6 procent žen, letos je to na necelých 31 procent. Bohužel jsou, jak už je u nás zvykem, nominovány většinou na nevolitelných místech," konstatuje organizace.

Dvě ženy na cestě do Senátu - Pavla Topolánková a Jaroslava Kraftová
Dvě ženy na cestě do Senátu - Pavla Topolánková a Jaroslava Kraftová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejméně žen nabízejí kandidátní listiny ODS (21%). Čtvrtinu nominovaných tvoří ženy u ČSSD,  KSČM a KDU-ČSL s kandidujícími ženami překročily třicetiprocentní hranici. Za Křesťanské demokraty kandiduje v Kladně v první desítce dokonce 8 žen.

Strana zelených má ale na kandidátkách dokonce 43,2 procent žen. Kandidátní listiny byly ve 14 ze sledovaných měst sestaveny s využitím zipového pravidla, a to i v největších městech Praze a Brně.

 

Právě se děje

Další zprávy